Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některá nařízení vlády ve školách je nemožné splnit, shodují se ředitelé jihomoravských škol

Jihomoravské školy budou mít potíže dodržovat všechna doporučení z manuálu pro nový školní rok, který vydalo ministerstvo školství. Většina z oslovených škol má připravené plány pro distanční výuku i zajištěnou technickou vybavenost učitelů. Za neproveditelné ale považují to, aby se nepotkávali žáci z různých tříd zejména v družině a jídelně.

„V družině jsou děti z 12 tříd a vychovatelek máme devět, nemluvě o úvazcích. Bohužel, nemáme na to lidský potenciál," řekl  ředitel ZŠ Svážná v Brně Petr Punčochář. V brněnské ZŠ Krásného bude podle ředitelky Petry Grünhutové oddělení družiny možné alespoň podle ročníků.

Zvládneme to, ale instrukce měli poslat dřív

Schůdnější bude podle ředitelů situace v jídelnách, i tam ale půjde spíš o dělení na 1. a 2. stupeň nebo na skupiny. „Pro stravování se budeme snažit vytvořit rozvrh pro třídy a jinak se snažit žáky držet v jejich třídách, vzhledem k zaměření školy ale bude nepotkávání žáků velmi náročné ze sta procent zrealizovat," sdělil ČTK ředitel brněnského Sportovního gymnázia L. Daňka Radek Klimeš.

Školy se mají připravit i na distanční výuku. Plán mají kromě sportovního gymnázia všechny oslovené školy, někde se ale řeší jak dostatečná technická vybavenost, tak zručnost. „Pro všechny pedagogy je zajištěno další vzdělávání v oblasti práce s platformou TEAMS," uvedla Grünhutová. Manuál obdrželi ředitelé dva týdny před začátkem školního roku. „Zvládneme to, ale mohl dorazit rozhodně dřív," uvedl ředitel Střední odborné školy ve Vyškově Petr Hájek.

Při nákaze žáka nebude uzavřena celá škola

V novém školním roce nebudou žáci potřebovat potvrzení o bezinfekčnosti a nebude ani omezen počet dětí ve třídách. Při nákaze jednoho žáka nebude nutné uzavřít celou školu, ministerstvo zdravotnictví místo toho doplnilo čtyřstupňový systém pro označování rizika nákazy covidem-19 v okresech o takzvaný semafor pro školy. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se školy mohly zřejmě uzavřít v případě označení okresu červeným, tedy nejvyšším stupněm rizika nákazy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nařízení, koronavirus, ředitelé, školy, infekční onemocnění, Petr Punčochář, Brno, Adam Vojtěch, Petr Hájek, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá nařízení vlády ve školách je nemožné splnit, shodují se ředitelé jihomoravských škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.