Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj ocení brněnského vojáka, který se postavil okupačním vojskům. Otakara Pospíšila dělily od popravy hodiny

"Okamžitě zastřelit!" Na tento rozkaz znějící z úst sovětského důstojníka v srpnu 1968 nikdy nezapomene dnes již vojenský veterán Otakar Pospíšil. Od popravy ho v srpnu 1968 dělily jen hodiny. Rozsudek si vysloužil sepsáním nesouhlasu s přítomností okupačních vojsk. Plukovníka Pospíšila ocení Jihomoravský kraj ve výroční den 21. srpna pamětní medailí za statečnost.

Pro Otakara Pospíšila, tehdy šestatřicetiletého rodilého Brňáka a příslušníka 24. vrtulníkového pluku, to měl být běžný sprnový den. Už při ranní cestě k jednotce si však všiml ruských tanků hlídajících křižovatky. Mrazivou zprávu o okupaci tehdejšími spojenci si vyslechl až na základně. A společně s kolegy začali jednat. 

Byl to jediný způsob, jak jsem mohl bojovat

Rozhodli se v ruštině sepsat písemný nesouhlas s okupací. „Zásadně nesouhlasíme se vstupem cizích vojsk na naše území," odpověděl Drbně na otázku, co stálo v onom osudném dokumentu, Otakar Pospíšil.  „Na rozkaz prezidenta jako velitele vojsk jsme se nemohli bránit. A to je pro vojáka hrozné. Tohle byl v tu chvíli jediný způsob, jak proti okupaci bojovat," dodal pamětník.

Pospíšil tak začal obcházet ruské vojáky s prohlášením napsaným v azbuce. „V jednu chvíli jsem ucítil tlak na zádech. Stáli za mnou dva muži v neoznačených uniformách, agenti NKVD. Byl jsem zatčen a dovedli mě do pracovny generála Ivaněnko, sovětského vojenského velitele pro Brno," popsal Pospíšil.

Okamžitě zastřelit!

Agenti poté předali Ivaněnkovi Pospíšilovo prohlášení. „Když si ho přečetl, tak se úplně nepříčetně rozčílil a říká: okamžitě zastřelit! Zastřelit za čtyři hodiny," dodal Pospíšil.

Během čekání na popravu brněnský voják hlasitě protestoval. Informace o rozsudku se mezitím dostala až na velitelství Pospíšilova pluku, který po několika intervencích dokázal rozsudek zvrátit. To zachránilo Pospíšilovi život.

Odvahu brněnského vojáka postavit se zlu ocení v pátek Jihomoravský kraj pamětní medailí za statečnost. Bude to přitom vůbec první ocenění, kterého se Pospíšil dočkal.

,Plukovník Otakar Pospíšil je jednou z nesmírně statečných osob, který ve vypjaté chvíli dokázal ustát přesvědčení o nespravedlivé a nelegální okupaci naší země, a to i navzdory tomu, že mu za to hrozila smrt. Je to jeden z lidí, na které můžeme a máme být právem hrdí." uvedl zastupitel Jihomoravského kraje Michal Doležel.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky otakar pospíšil, voják, okupace, srpen, 1968, Otokar Pospíšil, poprava, Jihomoravský kraj, vojenská okupace, Michal Doležel, NKVD, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Samus

Pan plukovník je u mne hrdina. Je vidět i v jeho obličeji, že to je charakter. Moc si ho vážím a přeji mu dlouhá léta ve zdraví a v životě ve svobodné vlasti

Čtvrtek, 20. srpna 2020, 09:19Odpovědět

Kraj ocení brněnského vojáka, který se postavil okupačním vojskům. Otakara Pospíšila dělily od popravy hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.