Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Běloruské občanské protesty podpořila v Brně asi tisícovka lidí

Na podporu občanských protestů v Bělorusku se dnes v Brně sešlo podle odhadu zpravodaje ČTK asi 1000 lidí. Z poloviny zaplnili Dominikánské náměstí. Mnozí přišli s historickou červeno-bílou vlajkou Běloruska, která vlaje také na Nové radnici v horní části náměstí. Na transparentech jsou třeba nápisy Pryč s diktátorem nebo Svobodné Bělorusko.

Shromáždění se zúčastnili také Bělorusové, kteří žijí v Česku. Filolog Sjarhej Smatryčenka řekl, že první svobodné volby zažil až po získání českého občanství. V Bělorusku o svobodném hlasování podle něj od poloviny 90. let nelze hovořit. „Naprosto všechny volby jsou falšovány," řekl Smatryčenka.

„Žádná opozice v Bělorusku neexistuje. To, co vidíme teď v ulicích, to je občanská společnost," doplnil Smatryčenka. S opozicí podle něj prezident Alexandr Lukašenko zatočil už v 90. letech - stačilo nechat zmizet několik populárních politiků. Smatryčenka také upozornil na to, že i přes masovost nynějších protestů pokračují v Bělorusku perzekuce a zatýkání.

„Diktaturu lze porazit - a vy to dokážete," vzkázala běloruské opozici někdejší disidentka a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, která vystoupila s projevem. Šabatová v Brně kandiduje do Senátu s podporou Strany zelených a dalších subjektů. Hovořil také třeba poslanec KDU-ČSL Jiří Mihola.

Situace v Bělorusku je rozbouřená už týden. Lukašenko dnes před shromážděním svých příznivců v Minsku prohlásil, že přes rozsáhlé protesty nehodlá uspořádat nové volby. V ulicích se poté shromáždily také desetitisíce jeho odpůrců. Nevěří oficiálně oznámeným výsledkům voleb, podle kterých Lukašenko obhájil svůj mandát. Šabatova doufá, že se situace v Bělorusku vyvine podobně jako v Československu v listopadu 1989, tedy směrem k občanské svobodě a demokracii.

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky ČR, Bělorusko, demonstrace, Brno, protest, Sjarhej Smatryčenka, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, volby, Anna Šabatová, Česko, Sametová revoluce, Jiří Mihola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běloruské občanské protesty podpořila v Brně asi tisícovka lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.