Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno v sobotu propadne běhu. Startuje oblíbený Brněnský půlmaraton a Desítka

Ulice plné běžců, adrenalin, odhodlání a rivalita ve vzduchu. Brno propadne sportovnímu šílenství – v sobotu odstartuje osmý ročník Brněnského půlmaratonu a Desítky.

Kudy tudy cesta?

Start i cíl najdou zájemci snadno – obojí bude na brněnském velodromu. Trasa běžce pak potáhne přes zmiňovaný areál velodromu, Bauerovu ulici, prostory brněnského výstaviště a ulicí Hlinky zase zpátky na místo výběhu.

Půlmaratonci si jej střihnou hned čtyřikrát za sebou, aby splnili všech 21 097,5 metru. Závodní okruh organizátoři slibují značit pravidelně po kilometru a mluví také o minimálním převýšení. To snaživci o rekord jistě uvítají.

„Vzhledem ke změně termínu závodu nebyla jiná možnost volby trasy,“ říká ředitel závodu Aleš Čtvrtníček. Srpnová sobota je náhradou za původní termín v dubnu, kdy jej překazila korona. „V Brně probíhají velké rekonstrukční práce hlavních komunikací, které se týkají našeho závodu,“ dává do souvislostí letošní obměnu. Trasa je i tak ale z části identická s tou původní, jednou ze změn je start a cíl na zmiňovaném velodromu.

Profi spolupráce se strážníky

Městská policie bude mít o víkendovém závodu svůj díl práce. Ve spojení s organizátory akce je policie podle mluvčí Markéty Skřivánkové od prvního ročníku. Letošní spolupráci ovlivňuje především fakt, že část trasy vede Brněnským výstavištěm.

„V okolí výstaviště se po domluvě s organizátory bude pohybovat hlídka dopravní jednotky, která přispěje k hladkému průběhu celé akce,“ uvádí Skřivánková. Dopravní situaci v tamní části Brna by závod podle ní neměl výrazně komplikovat. Pokud dojde na nějaká opatření, slibuje, že budou jen krátkodobého charakteru.

Rekordy za tropického dne?

Občasnou návštěvnicí brněnských tras je i Marcela Vejmelková. „Občas se na nějaký závod přihlásím, je to pro mě vždy motivace věnovat se více tréninku a chodit častěji běhat,“ vysvětluje své důvody. Brněnský půlmaraton je pro ni velká výzva a sen, přesto se letos rozhodla nezúčastnit.

„Nepoběžím proto, že nemám natrénováno, nevěřím si. Běžně běhám vzdálenosti deset až patnáct kilometrů, půlmaraton jsem ještě nikdy neuběhla a v těchto vedrech se na něj necítím,“ přibližuje, že zdraví pro ni má přednost. Běh je pro Vejmelkovou především relax, čas, který tráví sama se sebou a možnost odprostit se od povinností všedního dne.

Osm tisíc zpocených lidí

Půlmaraton a desítka se v Brně těší přízni zájemců od roku 2013. Tehdy se podle Čtvrtníčka hrstka lidí rozhodla obnovit tradici místního půlmaratonu. A akce se ujala. Za osm let ji vyhledalo přes osm tisíc jedinečných běžců ze všech koutů světa. Třeba Mexika nebo Austrálie. „Cílem je pozvednout sport v Brně, přilákat lidí různých věkových kategorií k přirozené fyzické aktivitě a oživit město velkou akci,“ uzavírá ředitel. A v tom pokračují i letos. Nedávné koronavirové pandemii navzdory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky půlmaraton, běh, sport, Běhej Brno, Brno, Brněnský půlmaraton, Brněnské výstaviště, Hlinky, Mexiko, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v sobotu propadne běhu. Startuje oblíbený Brněnský půlmaraton a Desítka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.