Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řidiči pošty se nelíbilo, že za stejnou práci dostává méně peněz než kolegové v Praze. Uspěl u soudu

Řidič České pošty uspěl se žalobou, která poukazovala na nerovné odměňování pracovníků na stejných pozicích v různých regionech. Dovolání zamítl Nejvyšší soud (NS), podle kterého zákon umožňuje v rámci jedné firmy zohlednit v platech jen interní podmínky ovlivňující náročnost práce, nikoliv vnější okolnosti, například širší společenské a ekonomické prostředí daného regionu. Na rozhodnutí, které je dostupné na úřední desce, upozornil deník E15.

Řidič v žalobě tvrdil, že jeho mzda v Olomouci byla nižší než u kolegy v Praze na stejné typové pozici a tarifním stupni. Považoval to za nerovné zacházení. Pošta namítala, že do výše mzdy zaměstnance se promítají jednak předpoklady a požadavky pro výkon práce, jednak podmínky jednotlivých pracovišť.

Práce řidiče v Praze je podle argumentace státního podniku složitější, odpovědnější a namáhavější, například s ohledem na velikost regionu a rozmístění provozu do několika částí a budov. Odměňování navíc zohledňuje i reálnou výši mezd a životních nákladů v Praze.

Řidič dosáhl u Okresního soudu pro Prahu 2 takzvaného mezitimního rozsudku, podle kterého je základ žaloby oprávněný. O konkrétních nárocích bude justice teprve rozhodovat. Odvolání pošty zamítl Městský soud v Praze. Názor obou pražských soudů potvrdila nejvyšší instance.

NS zdůraznil, že zákon přesně stanovuje, jak hodnotit "obtížnost pracovních podmínek". Zohledňuje se rozvržení pracovní doby, směny, přesčasy nebo rizikovost a další negativní vlivy pracovního prostředí. Jde o taxativní výčet hledisek, která se týkají výhradně interních podmínek výkonu práce, nikoliv vnějších okolností. „Z tohoto důvodu nelze připustit jakýkoliv extenzivní výklad jdoucí nad daný zákonný rámec," rozhodl NS.

Pošta se zatím podle E15 s rozsudkem seznamuje a zváží, zda podá ústavní stížnost. Deník E15 citoval také právníka Tomáše Procházku z kanceláře Eversheds Sutherland, podle kterého jde o první rozsudek svého druhu a má potenciál spustit lavinu soudních sporů zaměstnavatelů se zaměstnanci.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook: Česká pošta

Štítky řidič, pošta, soud, plat, Praha, Olomouc, žaloba, E15, Česká pošta, Nejvyšší soud České republiky, mzda, Tomáš Procházka, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štefan Friča

Naprosto správný verdikt.

Úterý, 11. srpna 2020, 12:09Odpovědět

Roman Veselý

Pro týpky, co blábolí o životních nákladech, můj otec bydlí v Praze, já na malém městě a podržte se, mám vyšší nájemné (jistě, nebydlí v centru, ale kdo z této sorty dělníků ano). Jdu nakoupit potraviny a podržte se, v Praze to koupí tata levněji. Takže argumenty a vyšších nákladech nejsou až tak relevantní. Do zaměstnání se dopraví MHD, já si musím držet auto. Takže o čem? Jediné relevantní je reálná výše mezd v daném regionu.

Pondělí, 10. srpna 2020, 08:28Odpovědět

Milan Pešák

Zákoník práce paragraf 110, bod 1. Za stejnou práci přísluší zaměstnanci u zaměstnavatele stejná mzda.

Pondělí, 10. srpna 2020, 07:00Odpovědět

Martin Hofman

Podle mě soud rozhodl špatně, ale chápu lidi, kteří si myslí opak... ;-)

Neděle, 9. srpna 2020, 15:54Odpovědět

Milan Pešák

Jednoznačně pracovníci na stejné pozici v rámci jedné firmy by měl mít stejný plat.

Neděle, 9. srpna 2020, 07:29Odpovědět

Leoš Umlauf

Hlavně,že ředitel má půl mega měsíčně za sezení na židli.A jeho poskoci a matrace blondýny,mají nové modely Passatů.U nás na hlavní poštu přijdete kolem 15 hod. (lidí jak sviňa)a z pěti obslužných oken fungují dvě.A vzadu se procházejí další úředníci sem a tam,jako by se nechumelilo.Hlavně,že se ten pán co to řídí,pořád chlubí jak se to zlepšuje.Na pracák bych ho poslal.

Sobota, 8. srpna 2020, 18:28Odpovědět

Renata Mičulka

Řídí stejnou kraksnu, v Praze, Olomouci nebo třeba v Horní Dolní... Zodpovědnost a povinnosti mají všichni stejné... jen jsou v jiném "rajónu"... paní za přepážkou taky budou mít rozdílné platy podle regionů a listonošky jakbysmet! Dokud pošta své lidi opravdu spravedlivě a dobře nezaplatí, bude nám nosit poštu každý týden někdo jiný, lidi jim budou utíkat za lepším výdělkem... kvalitní kvalufikovanou sílu musí zaměstnavatel platit víc, než slušně...

Sobota, 8. srpna 2020, 18:24Odpovědět

Tomáš Veselý

Snad se bude soudit i pro to, že má v Olomouci nižší nájemné než kolega v Praze. Asi se taky budu soudit, že člověk vykonávající stejnou práci ve Švýcarsku, má mnohem více peněz než já..

Sobota, 8. srpna 2020, 17:21Odpovědět

Josef Nováček

Zajímalo by mě, jestli i manažeři na vedoucích pozicích v Praze a jinde po republice mají rozdílné platy... :-)

Sobota, 8. srpna 2020, 16:55Odpovědět

Řidiči pošty se nelíbilo, že za stejnou práci dostává méně peněz než kolegové v Praze. Uspěl u soudu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.