Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Peníze na svatbu dcery, hájí se šéf antimonopolního úřadu. Policisté u něj našli dva miliony v obálkách

Šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje prověřují policisté. Důvodem má být údajná korupce při rozhodování miliardového tendru na mýtné, které měl řešit s dvojkou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Policisté našli při domovní prohlídce u šéfa antimonopolního úřadu v obálkách poschovávané dva miliony korun. Rafaj se v rozhovoru na rádiu Impuls hájil, že peníze byly určeny na rekonstrukci chaty a svatbu dcery.

Rafaje vyšetřují policisté od minulého roku. Důvodem měla být schůzka Rafaje s dvojkou vládnoucího hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a Karlem Feixem, ředitelem společnosti Kapsch, která od roku 2007 do roku 2017 provozoval v České republice mýtný systém. 

Kapsch před třemi lety prohrál tendr za několik miliard korun na provozování mýtného systému v dalších letech. Společnost podala proti tendru stížnost a věc přistála na stole antimonopolního úřadu, jemuž Rafaj šéfuje. Policisté ve vyšetřování vychází především z nahrávky, na které je slyšet Feixe, Rafaje i Faltýnka.


Faltýnka mají usvědčovat odposlechy z brněnských hotelů Holiday Inn a Voroněž

Nad místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem se stahují černá mračna. Alespoň tak to vypadá podle zjištění Práva, které upozornilo na to, že se v minulosti scházel v souvislosti se zakázkou na výběr mýtného se zástupci firmy Kapsch i Úřadu...


„Všichni říkají, že jsem měl ovlivnit výběrové řízení na mýtný systém ve prospěch Kapsche. Ale já byl ten, kdo ve druhém stupni změnil rozhodnutí v neprospěch Kapsche. A v neprospěch Kapsche se také rozhodlo,“ upozornil Rafaj na skutečnost, že antimonopolní úřad nakonec rozhodl v neprospěch Kapsche. Samotnou nahrávku komentovat nechtěl.

Půjčil jsem si na chatu a svatbu dcery

Policisté našli při domovní prohlídce u Rafaje dohromady dva miliony korun v hotovosti. Peníze měly být poschovávány v  různých schovaných obálkách, podle Rafaje byly jasně roztříděné podle jejich účelu. Šéf úřadu tvrdí, že dva miliony měl připravené na svatbu a věno své dcery a rekonstrukci chaty. „Původ těch peněz byla půjčka a úspory,“ dodal v rozhovoru.


Právo: Při domovní prohlídce šéfa antimonopolního úřadu Rafaje našli dva miliony v hotovosti

Policisté našli při domovní prohlídce šéfa brněnského Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje dva miliony korun v hotovosti. Informaci přinesl dnešní deník Právo. Dva miliony


Rafaj přitom s domovními prohlídkami zásadně nesouhlasil a prodal proti nim ústavní stížnost. Ústavní soud však neshledal žádné porušení práv.

Babiš chce Rafaje odvolat 

Plán odvolat šéfa brněnského úřadu oznámil v minulých dnech premiér Andrej Babiš (ANO). Má v tom i podporu místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD). Odvolat ředitele ÚOHS má však pravomoc pouze prezident republiky. O osudu Rafaje se tak rozhodne až po návratu Miloše Zemana z dovolené.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Repro ČT | Zdroj Rádio Impuls

Štítky Petr Rafaj, úohs, vyšetřování, miliony, svatba, dcera, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, peníze, Kapsch, Jaroslav Faltýnek, ANO 2011, chata, Andrej Babiš, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze na svatbu dcery, hájí se šéf antimonopolního úřadu. Policisté u něj našli dva miliony v obálkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.