Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vědci z Mendelovy univerzity testují speciální obojky pro býky. Pomohou farmářům s chovem

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně testují jedinečné obojky pro dobytek. Momentálně farmáři používají čipy a senzory pro dojnice, které dokážou monitorovat průběh říje nebo problémy s dojením. Nyní vědci vyvíjí podobné systémy i pro býky. Data, jež senzory sbírají, pomohou farmářům včas odhalit zdravotní komplikace, a ti tak budou moci včas zasáhnout.

Smart farming v tomto duchu zatím nechává zemědělce chladné. Ačkoli podobné obojky využívají u krav, kdy díky nim sledují dojení, na kterém si potom dokážou představit finanční ztráty. Krom toho, že obojky ukazují, která kráva je nemocná a nedojí, jsou tyto elektronické vychytávky plně kompatibilní s dojírnou a dokážou určit i kdy je kráva v říji. 

„Spousta lidí z praxe si neuvědomuje, že býk, který roste přírůstkem ke dvěma kilogramům denně, je stejně užitkově na výši jako vysokoužitková kráva. Je tedy nutné věnovat péči právě i býkům," uvedl proděkan Agronomické fakulty Daniel Falta.

Obojek dokáže včas zaznamenat zdravotní problémy

Senzor na obojku dokáže snímat některé životní funkce, například přežvykování, dobu žraní nebo to, jak je býček aktivní. To dokáže v případě, že se tele začne chovat neobvykle, včas upozornit na případné zdravotní komplikace. Díky senzoru tak farmář přijde na přicházející nemoc dřív, a může tak zahájit léčbu, než choroba plně propukne.

„Cena chytrého systému, který může farmář použít, začíná na ceně okolo 30 euro. Farmáři se to doopravdy vyplatí, protože když se má zvíře dobře, tak i výsledný produkt, v tomto případě maso, vzniká za nejlepších podmínek," uvedl Falta. V České republice farmáři ke konci loňského roku chovali 1,4 milionu kusů skotu. Počet býků z toho počtu činil 291.450 kusů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mendelu

Štítky býk, dobytek, kráva, farmář, vědci, nemoc, MENDELU, Mendelova univerzita v Brně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Mendelovy univerzity testují speciální obojky pro býky. Pomohou farmářům s chovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.