Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnské vodovody a kanalizace se zapojí do projektu na ochranu vodního zdroje. Omezí používání pesticidů

Brněnské vodárny a kanalizace se zapojují do projektu, který by měl chránit vodní zdroj pitné vody v Březové. Reaguje tak na Báňský úřad, který nedaleko prameniště pitné vody v Uherském Ostrohu pro 150 tisíc lidí, povolil těžbu štěrkopísku. V ochranném pásmu zdroje pro Brno by se mohlo začít hospodařit ekologičtěji například omezením používání pesticidů.

V brněnských vodárnách už chystáme kontrolu přítomnosti mikroplastů a dalších látek v pitné vodě. Tímto novým projektem zase chceme omezit přítomnost pesticidů. Klima se mění a pitnou vodu, kterou máme, musíme chránit," uvádí místopředseda představenstva Brněnských vodáren a kanalizací Jan Zámečník.

Mimo Brněnské vodárny a kanalizace se do projektu „Země" zapojili také Mendelova univerzita, Výzkumný ústav vodohospodářský TGM a Ústav výzkumu globální změny. Spustit by se měl od prvního ledna a běžet by měl dalších pět let. Projekt se bude snažit vytipovat nejvhodnější místa k přechodu na šetrnější způsob hospodaření poblíž Březové, kde se zdroj pitné vody nachází. 

„Chceme sladit zájmy zemědělců a vodohospodářů. Výzkum nám pomůže najít místa, kde by omezení používání pesticidů dokázalo zlepšit kvalitu pitné vody pro Brno i celý kraj," vysvětluje Zámečník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto http://www.bvk.cz/

Štítky pesticidy, voda, čistá, Brno, projekt, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., pitná voda, pesticid, Březová, Český báňský úřad, Uherský Ostroh, Jan Zámečník, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské vodovody a kanalizace se zapojí do projektu na ochranu vodního zdroje. Omezí používání pesticidů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.