Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Pod Žlutým kopcem v Brně se skrývá opravdový klenot. Opuštěné vodojemy mají nový vstup

Brněnské podzemí je pověstné. Zcela stranou v zájmu však dlouhou dobu zůstával utajený skvost nacházející se pod Žlutým kopcem. Jsou jimi vodojemy, které už neslouží ke svému původnímu účelu. Pro jejich lepší přístupnost nechalo město vybudovat nový vstup. Prostory mohou nyní posloužit například filmařům, jedná se i o prohlídkách pro veřejnost.

„Vstup do vodojemů, které jsou kulturní památkou, byl velmi náročný a problematický. Z tohoto důvodu město nechalo vybudovat vstup, výstup a pomocný výstup z prostor vodojemu," prohlásil náměstek pro oblast správy majetku Oliver Pospíšil. Celá akce vyšla zhruba na 2,3 milionu korun bez DPH.

Studie nastíní budoucí využití vodojemů

Vodojemy, které byly postupně postaveny mezi 60. lety 19. století a druhým desetiletím 20. století, byly vyřazeny z provozu v roce 1997. V letošním roce byly prohlášeny kulturní památkou. O jejich dalším využití se vedou jednání. 

„Nastínila se možnost, že by objekt vodojemů provozovalo turistické informační centrum. Z tohoto důvodu si necháme zpracovat studii, která navrhne kroky k dalšímu zpřístupnění a možné účely fungování. Nápadů je mnoho, nicméně je nutné prověřit, co je možné a co ne,“ uvedla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Již dříve zaznamenala zájem o natáčení ve vodojemech Filmová kancelář Brno, která je součástí TIC. I to může být jeden ze způsobů využití. Dalšími mohou být za určitých podmínek prohlídky pro veřejnost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Hrivňák

Štítky vodojemy, žlutý kopec, filmaři, vstup, foto, Brno, Brněnské podzemí, Oliver Pospíšil, TIC Brno, kopec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pod Žlutým kopcem v Brně se skrývá opravdový klenot. Opuštěné vodojemy mají nový vstup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.