Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnští bezdomovci potřebují byty, zabavit alkohol a dodržovat zákon, myslí si zastupitelé

Brnem začátkem května otřásl tragický požár stavebních buněk, při němž zemřelo osm bezdomovců. Událost rozvířila debatu o tom, jak má magistrát k lidem bez domova přistupovat. Na to, jaké řešení navrhují zástupci Brna, jsme se zeptali v pravidelné rubrice Brněnské Drbny Politická Korida.

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: Jak by podle vašeho názoru mělo město k problematice bezdomovectví přistupovat, aby v budoucnu nedocházelo k podobným tragickým událostem? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Jitka Ivičičová (KDU-ČSL+STAN)

Předpokládám, že požár nebyl založený úmyslně. Zásahy hasičů v chatkách a ruinách obývaných lidmi bez domova nejsou ničím ojedinělým, ale nedávné neštěstí na Plotní burcuje počtem zmařených životů. Intenzivní monitorování a vyklízení podobných přístřešků problém spíš přemístí, než by ho vyřešilo.

Bezdomovectví je příliš často spojeno se závislostmi, které člověka spoutávají a připravují ho o šanci vrátit se do běžného života. Proto považuji za nejdůležitější součást prevence podobných tragických událostí práci terénních sociálních pracovníků. Ti nabízejí jak pomocnou ruku při vymanění se z bludného kruhu, tak i krátkodobé ubytování.

Město Brno spolupracuje v této oblasti s několika organizacemi. Třeba se společností Podané ruce a Spolkem křesťanské pomoci Bučovice. V tomto případě mokré centrum na Vlhké je, bohužel, nedaleko místa neštěstí. I když nemůžeme nikoho donutit, aby si nechal pomoci, je klíčové, aby byl s takovou nabídkou oslovován a aby pro něj byla dostupná.


Karin Podivinská (ANO)

Brno přistupuje k problematice bezdomovectví velmi odpovědně, což dokládají i programy na ukončování bezdomovectví (Housing firs, Rapid Re-hausing…). Politováníhodným případům, kdy lidé bez domova přijdou o život, se úplně zabránit nedá. Existuje skupina lidí, kterým život na ulici vyhovuje a za žádných okolností nechtějí o tento způsob bytí přijít. Velkým problémem v této skupině lidí je nadměrné požívání alkoholu. A i to bývá příčinou tragických událostí.

Co by se dalo možná zlepšit, je větší spolupráce v rámci celého Jihomoravského kraje. Jedním z důvodů je také to, že v rámci celého kraje jsou do Brna sváženi ,,klienti“ do protialkoholní  záchytné stanice (brněnská záchytka slouží pro celý kraj) a po vystřízlivění je už nikdo zpátky do bydliště neodveze a nezřídka končí právě zde v Brně na ulici mezi bezdomovci.

Myslím si, že o své občany, i při řešení bezdomovectví, by se měly postarat jednotlivé obce, kde jsou tito lidé trvale nahlášeni a nenechávat to na městu Brnu.


Jiří Oliva (ČSSD)

Je to strašná tragédie a je mě těch lidí opravdu moc líto. Na druhou stranu je potřeba říci, že Ti lidé tam neměli co dělat, vnikli tam neoprávněně. I lidé bez domova musí dodržovat právní předpisy této země. Problém je také to, jak dlouho trvá řízení k odstranění těch unimobuněk.

Já sice v Radě města nemám problematiku bezdomovectví na starosti, nicméně podle mého názoru, město k řešení bezdomovectví přistupuje aktivně, podporuje jak zabydlování, zaměstnanost tak výrazně i sociální služby, které s lidmi bez domova v terénu pracují.


Jasna Flamiková (Zelení+Žít Brno)

Skokově dnes narůstají počty lidí na ulicích i ohrožených rodin, zejména matek s dětmi. Státu chybí přes všechny proklamace systém účinné a včasné pomoci. Velká část lidí na ulici trpí psychickými problémy a bez pomoci zvenku se neobejdou.

Dvě volební období zpátky koalice se zelenými a Žít Brno spustila programy rapid rehousing (zabydlování rodin žijících v nevyhovujících podmínkách) a housing first (bydlení pro lidi dlouhodobě žijící na ulici. Lidi, kteří tohle bydlení získali a udrželi si je, teprve se střechou nad hlavou mohli řešit svoje další problémy. Spousta z nich se vrátila - nebo poprvé dostala - do tzv. normálního života.

Tyhle úspěšné programy Brno utlumilo, místo plánovaných desítek až stovek bytů se přidělují jednotky. Brno by mělo aktivně hledat další možnosti k bydlení tak jako Praha, která aktivně vykupuje vhodné budovy, které je možné „rychle“ upravit na bydlení lidí bez domova, ale i zaměstnance klíčových profesí.


Jiří Kment (SPD)

Současná koalice problémy s bezdomovci fakticky neřeší. Problém proto nemizí ale roste. Opačný extrém je také nesmyslný: nelze stěhovat do bytů mezi slušné obyvatele lidi s nulovými pracovními, zato mnoha destruktivními návyky.

K problému musíme přistupovat pragmaticky a v rámci současné nedokonalé legislativy. Podporu z veřejných prostředků směřujme tam, kde jsou úspěchy prokazatelné. Inspirujme se v Brně projektem Šance ze Svitav, který postupnou resocializací a budování pracovních návyků systémem bonusů vrací bezdomovce zpět do společnosti. V Brně podobně postupuje Armáda spásy, nemá však dostatek vhodných prostor, peněz na provoz ani zaměstnanců.

Současně nelze dále aplikovat „dvojí metr“ na ty, pro které je bezdomovectví životní styl a odmítají žít v souladu s pravidly společnosti. Vytvořme a informujme veřejnost o centrech denní pomoci, kam je bude odkazovat místo peněz na alkohol. Zpřísněme pravidla: např. ve Znojmě mohou bezdomovcům na veřejných prostranstvích alkohol odebrat.


Marek Lahoda (Piráti)

Město musí situaci lidí bez domova aktivně řešit, nabídnout jim pomocnou ruku a znovu je začlenit do společnosti, jinak se budou tyto tragédie opakovat.

Shrňme si fakta: Člověk na ulici stojí systém prostředky na policii, vězení, zdravotnictví, nouzové přístřeší atd. Dle studií zhruba 250 000 Kč na osobu bez domova ročně. Poskytnout mu vlastní byt a sociální služby, aby se vrátil do systému, s sebou samozřejmě také nese nemalé náklady – avšak nižší, jak plyne z výzkumů i praxe.

Člověka na ulici prakticky nikdo nezaměstná, když se nemá ani kde umýt. Proto tvrdit “nejdřív práce, potom bydlení” je lhaní si do kapsy. Naopak to funguje a takový člověk zbytku společnosti začne znovu přispívat nejen prací, ale i daněmi. Zabydlování je tedy nejen lidské, ale i ekonomicky racionální. V ČR se již díky Housing First do systému vrátilo přes 700 lidí, z toho 320 dětí. Úspěšnost je 86 %. A např. ve Finsku takto do roku 2027 plánují bezdomovectví vyřešit kompletně. Brno musí jít stejnou cestou.


Robert Kerndl (Společně ODS+TOP09)

Opatření, která je možné dělat, jsou realizována. Průběžně je vyhodnocujeme a modifikujeme. Sledujeme a zavádíme příklady dobré praxe z ČR a ze zahraničí. Sociální kurátoři vyhledávají klienty, kteří se dostali do nepříznivé situace. Nabízí jim pomoc při vyřizování dokladů nebo žádostí o dávky v hmotné nouzi, zprostředkování zaměstnání a brigád, možnost praní a osobní hygieny, využití sociálního šatníku či předání trvanlivých potravin.

Finančně podporujeme neziskové organizace, které lidem na ulici pomáhají. V provozu jsou denní centra, noclehárny a azylové domy, v zimě se navyšuje kapacita nočních krizových center. Rozvíjíme projekty ukončování bezdomovectví, ročně se podaří zabydlet kolem 130 domácností.

Po tragické události na Plotní bude posíleno působení kurátorů a městské policie ve večerních a nočních hodinách. Nezbytná je spolupráce vlastníků nevyužívaných a chátrajících objektů, kteří by je měli buď opravdu důkladně zabezpečit a kontrolovat, nebo pro ně najít vhodné využití.


Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Politická Korida, Zastupitelstvo, Sociální, Oblast, Bezdomovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Slav

závislí na alkoholu potřebuj byty jako způsob léčby závislosti? Funguje to i na pervitin?

Sobota, 27. května 2023, 14:16Odpovědět

Baron Kocharovski

bezdonovci potřebují akorát KULKU MEZI OČI, IHNED a VŠICHNI!

Sobota, 13. května 2023, 20:00Odpovědět

Baron Kocharovski

BEZDOMOVCI POTŘEBUJÍ BYTY?! :-OOO :-OOO :-OOO možná by zastupitelé potřebovali MOZKY! (všichni bezdomovci ať si NA*SE*ROU)! úplně všichni jsme si svoje bydlení museli zajistit sami, někdo dříve, někdo později; jiný dům, byt, pronájem - ale NIKDO zadfarmo nic nedostává! (BEZDOMOVCI a BEZMOZCI byty jen zdevastují, NIC NEZAPLATÍ a budou akorát dělat BORDEL)! :-((( :-((( :-(((

Sobota, 13. května 2023, 19:59Odpovědět

Brněnští bezdomovci potřebují byty, zabavit alkohol a dodržovat zákon, myslí si zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.