Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Premiér Fiala mluvil v Brně o platech politiků

Určitá míra automatických úprav platů ústavních činitelů by měla podle premiéra Petra Fialy (ODS) být zachována, aby o svých platech politici opakovaně nerozhodovali. Premiér to řekl novinářům po skončení svého programu v Brně. Vláda podle něj povede v následujících dnech debatu o mechanismu stanovování a zvyšování platů ústavních činitelů. Prezident Petr Pavel vyzval ve středu vládu, aby s opozicí hledala řešení v otázce zmrazení platů. Podle hlavy státu není možné snížit růst penzí a platy politiků ponechat beze změn.

„V debatě o platech ústavních činitelů, protože nejde pouze o politiky, je třeba říci, že byly tři roky zmrazené. My jsme se pouze vrátili k tomu takzvanému automatu, který váže platy ústavních činitelů na průměrnou mzdu, proto došlo ke skokovému nárůstu," upozornil Fiala.

„Nejsem rád, že se opakovaně ocitáme v situaci, kdy o svých platech rozhodují politici. V žádném zaměstnání to tak není, nikdo jiný o svém vlastním platu nerozhoduje. Proto je třeba, aby ten automat zůstal v nějaké formě zachován, aby neustále nerozhodovali politici nejen o platech soudců, ale i o svých platech," uvedl Fiala. Dodal, že je také třeba zohlednit dění ve společnosti a debata o úpravách tohoto mechanismu je možná a vláda ji v následujících dnech povede.

Předseda STAN Vít Rakušan v neděli v televizní debatě uvedl, že jeho hnutí navrhuje zpomalit růst platů politiků stejně jako valorizaci penzí. Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se přiklonila ke zmrazení platů ústavních činitelů od příštího roku. Prezident Pavel dnes uvedl, že možné zmrazení platů politiků nezachrání deficit veřejných financí, je ale jasným gestem vůči občanům, že jsou s nimi politici na jedné lodi. Nutnost zasáhnout do růstu platů politiků předtím zdůrazňovaly i opoziční strany.

Platy ústavních činitelů se podle zákona od loňského roku odvíjejí od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v celém hospodářství. Do té doby obecně závisely na platech v nepodnikatelské sféře. Platy se vypočítávají z takzvané platové základny, která je součinem průměrné mzdy vždy za předminulý rok a koeficientu 2,5.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter/Petr Fiala

Štítky ČR, Fiala, vláda, mzdy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Premiér Fiala mluvil v Brně o platech politiků  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.