Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vláda se rozrostla o dalšího politika z Brna. Prezident Pavel jmenoval ministrem Hladíka

Velká radost zavládla u lidovců, jejichž svěřenec Petr Hladík se po pěti měsících čekání dočkal funkce ministra životního prostředí. Politika z Brna jmenoval na šéfa resortu nový prezident Petr Pavel. Předchozí hlava státu Miloš Zeman lidovce odmítal.

Brněnský politik Petr Hladík (KDU-ČSL) přišel na Pražský hrad ráno v doprovodu premiéra Fialy a místopředsedy vlády Jurečky. Delegaci přijal jen několik hodin po inauguraci prezident Petr Pavel, který podle očekávání jmenoval po několika měsících průtahů bývalého náměstka Brna do funkce ministra. „Chci, aby tu ministerstvo, bylo pro lidi, aby jim dokázalo pomáhat a nabízelo příležitosti. Mým úkolem je lidem programy ministerstva přiblížit,“ sdělil Hladík na sociálních sítí.

Hladík na funkci čekal od začátku října minulého roku, kdy z postu kvůli zdravotním problémům odstoupila Anna Hubáčková. Jenže ve stejném čase propukla v Brně kauza s městskými byty, v níž politik figuroval. Policie mu prohledala kancelář a zabavila počítač. Právě událost z loňského podzimu byla jedním z hlavních důvodů, proč hlava státu odmítla lidovce jmenovat.

Zeman měl kromě k Hladíkovi i další výhrady. Měl podle něj nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí a ve stranickém tisku publikoval inzerát, kterým hledal náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu, ačkoliv ho nikdo nejmenoval. KDU-ČSL tehdy označila Zemanovo rozhodnutí za protiústavní. K žalobě se ale neuchýlila. Ŕízením ministerstva pověřila vláda vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který následně jmenoval stranického kolegu svým náměstkem.

Další politik z Brna ve vládě

Osmatřicetiletý rodák z Osové Bítýšky se do povědomí veřejnosti významně zapsal v roce 2014, kdy napadl platnost voleb v městské části Brno-sever kvůli údajnému kupčení s hlasy. Krajský soud dal tehdy Hladíkovi za pravdu, nakonec však návrh smetl ze stolu Ústavní soud. Politik jednáním na sebe silně upozornil a brzy získal významnou pozici na brněnském magistrátě. V roce 2016 nahradil ve funkci náměstka primátora Kláru Liptákovou, o dva roky později se stal prvním náměstkem primátorky. Ve funkci se věnoval převážně životnímu prostředí, což mu nyní přineslo plusové body.

Hladík rozšíří už tak početnou skupinku politiků z moravské metropole, odkud pochází premiér Petra Fiala (ODS), ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) či šéf zdravotnického resortu Vlastimil Válek (TOP 09). Silné vazby na Brno má také třeba ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (nez.), jenž od roku 2004 působil ve vedení Masarykovy univerzity.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Petr Hladík

Štítky Hladík, Ministerstvo, Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

BLÝSKÁ SE NA HORŠÍ ČAS, JAKO KDYŽ TAM BYL SE SVOU MILENKOU VELKÝ NEČAS - HLADÍK - TO VŠUDE ZAHLADÍ......NEBO PODRÁPE....!!

Středa, 15. března 2023, 08:05Odpovědět

Diskutér T.

BLÝSKÁ SE NA HORŠÍ ČASY - HLADÍK - TO VŠUDE ZHLADÍ......NEBO PODRÁPE....!!

Středa, 15. března 2023, 08:04Odpovědět

Marie Glanczová

A on rozumí životnímu prostředí? Nebo bude mít 30 poradců jak Válek? Hlavně, že má koryto !!! další podrazák z Brna

Sobota, 11. března 2023, 11:21Odpovědět

Kateřina Slavíčková

To zase bude v alejích nablito...

Pátek, 10. března 2023, 19:56Odpovědět

Leopold Pelíšek

Další křivák z brněnské líhně kriminálníků.

Pátek, 10. března 2023, 19:40Odpovědět

Vláda se rozrostla o dalšího politika z Brna. Prezident Pavel jmenoval ministrem Hladíka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.