Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ať obchodníci nepřeváží potraviny z jedné části Evropy do druhé, napadlo odboráře

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek na mezinárodní ekonomické konferenci řekl, že je potřeba postavit se proti tomu, aby obchodníci převáželi potraviny z jedné části Evropy do druhé. Měly by se podle něj podporovat potraviny, které lze vyrobit v ČR. Podpořil program EU Od zemědělce ke spotřebiteli k omezení ekologických dopadů produkce potravin. Zároveň označil Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal) jako brzdu, která odčerpává peníze na rozvoj ekonomiky.

Dufek chce, aby supermarkety s ASO jednaly přímo a nevyjadřovaly se pouze prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu. Poznamenal, že komodita, která se vyrábí v ČR, je na německém trhu o polovinu levnější než v Česku. Odmítá, aby supermarkety diktovaly podmínky. „Musí být postižen supermarket, který bude porušovat zákon o významné tržní síle," řekl.

Ekologické organizace podle něj zvyšují svojí agresivitu, například požadují dřívější odstavení uhelných elektráren. To podle něj ASO, která zastupuje i zaměstnance v energetice, nepřipustí, protože to není reálné. Je podle něj také potřeba zafixovat cenu emisních povolenek, protože ke snížení potřeby povede jen stálá cena komodit. Výkyvy na trhu podle něj zaplatí vždy spotřebitelé.

Kriticky se vyjadřoval také k cenám energií a fungování společnosti ČEZ. Češi podle něj nemusí platit tak vysoké ceny energií, jak je stanovil cenový strop. „ČEZ nehorázně vydělává, přitom elektřina nepřejde hranice ČR," uvedl.

K aktuální debatě o růstu důchodů vyzval k tomu, aby se systém "opsal" z Německa, protože 90 procent firem jsou stejně z Německa a jsou na to zvyklé. Snížení mimořádné valorizace penzí, o kterém se nyní rozhoduje ve Sněmovně, podle něj ASO odmítá. Závěrem také řekl, že jeho odborová asociace nikdy nepodpoří další zdanění zaměstnanců. Místo toho by podle něj vláda měla zamezit tomu, aby zahraniční firmy ročně odvedly z ČR 300 miliard Kč, které by měly zdanit v tuzemsku.

V případě, že by se zaváděla znovu superhrubá mzda, měly by vyšší daňovou zátěž nést podnikatelé, uvedl. Kritizoval to, že vláda zrušila EET. Vyzval také k účasti na demonstraci Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO) na 11. března na Václavském náměstí v Praze.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ASO

Štítky Odbory, Česko, Potraviny, Inflace, ASO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

René Vorlíček

Existovala doba, kdy nějaký pan Klaus prohlásil, že proč by měl pražák dovážet mléko až z Opavy. Dneska vozíte papriky ze Španělska, hrozno z Itálie a hovězí z Argentiny a vůbec se nestydíte.

Neděle, 5. března 2023, 09:56Odpovědět

Ať obchodníci nepřeváží potraviny z jedné části Evropy do druhé, napadlo odboráře  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.