Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyhrál volby a šéfoval třicet let úřadu. Dlouholetého starostu Brna-jih vyšachovali konkurenti

Brno-jih, která je poslední městskou části bez ustaveného vedení, bude mít nového starostu. Dlouholetého šéfa radnice a místostarostu Josefa Haluzu (ČSSD), jenž seděl ve vedení úřadu téměř třicet let, vystřídá ve funkci David Grund z ODS, která přitom skončila ve volbách až na třetím místě.

V městské části uzavřeli koalici představitelé ODS, KDU-ČSL, STAN, Pirátů a uskupení Občané Brno Jih. Koalice má deset hlasů mezi 19 zastupiteli. Grund nahradí v čele Haluzu, který s ČSSD volby vyhrál, ale kvůli paktu pěti stran ale skončí v opozici. Na ustavujícím zastupitelstvu nové vedení nevzniklo, zastupitelé by ho ale měli zvolit na dalším zastupitelstvu 15. prosince.

Dosud vedla radnici koalice ČSSD, ODS a STAN. Jenže k opětovnému spojení nedošlo. „Měli jsme několik variant, některé se ale v průběhu ukázaly jako nefunkční. Důvodem byly personálie i programové neshody. Ukázalo se, že některé ze stran jsou si pak programově blíže," objasnil chystanou změnu David Grund (ODS), jenž má nyní volnou cestu k tomu, aby se stal starostou. 

Haluza řekl, že se o vznik koalice snažil. „Dopadlo to, jak to dopadlo. Dnes je moderní obcházet vítěze. Beru to, jak to je," uvedl Haluza, který byl devět let místostarostou a poté s přestávkou zhruba 20 let starostou.

Podle Grunda vznikla koalice víceméně na vládním půdorysu. Ve vládě je ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti. V Brně-jihu je ODS s lidovci, STAN, Piráty a uskupením Občané Brno Jih, které je podle Grunda spojené s TOP 09.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno-jih

Štítky Brno-jih, Volby, Haluza, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joska Gramla

Socialisté Haškovy a Onderkovy éry, z které je i tenhle dobrák, znamenali pro Brno totální katastrofu. Rozkrádání městského majetku, machinace s přidělováním bytů, korupce, zadlužení. Ostatně, dozvuky slyšíme i dnes viz. Černovická pískovna. Je dobře, že ODSáci odstavili tuhle levicovou verbež, která byla i v celostátním měřítku, ( reprezentovaná Zemanem a jeho opoziční smlouvou, která jim umožňovala krást, upřímným Grossem či buldozerem se sexy mozkem, Jirkou Paroubkem ) pohromou.

Pátek, 9. prosince 2022, 09:36Odpovědět

Zbyšek Zabloudil

Opět se vrací doba rozkrádání národního majetku týmy ODS, pokud tato odnož CosaNostry nebude postavena mimo zákon, nezbude v tomto státě zhola nic.

Pátek, 9. prosince 2022, 07:08Odpovědět

Vyhrál volby a šéfoval třicet let úřadu. Dlouholetého starostu Brna-jih vyšachovali konkurenti  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.