Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový fotbalový stadion za Lužánkami? Zastupitelé Brna dávají stavbě mizivou šanci

Brnu se po vyhraném soudním sporu ohledně pozemků v lokalitě za Lužánkami otevřela cesta k přeměně území, včetně stavby nového fotbalového stadionu, který v posledních letech vždy patřil mezi hlavní předvolební priority politiků. Nyní se ale ozývají hlasy představitelů Brna, že stavba sportoviště není a ani nebude na pořadu dne. Na to, co by v místě chátrajícího sportovního stánku mělo vzniknout, jsme se zeptali brněnských zastupitelů v pravidelné rubrice Brněnské Drbny Politická Korida.

Brno dává ruce pryč od nového stadionu za Lužánkami. Jsme šokovaní, diví se fotbalové legendy

Přes dvacet let touží fotbalové Brno po návratu domů na stadion za Lužánky. Výstavbu doposud brzdil spor o pozemky s podnikatelem Liborem Procházkou. Město u soudu uspělo, přesto od myšlenky plánovaného stadionu ustupuje. Pro fotbalové fanoušky i...

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: 
Má na místě vzniknout dlouho plánovaný fotbalový stadion, nebo má v lokalitě vyrůst něco jiného? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Jiří Oliva (ČSSD)

Město má již plně vyprojektovány a před zahájením dvě obří stavby, a to Janáčkovo kulturní centrum a multifunkční Arenu, a přidat k nim další megastavbu v podobě fotbalového stadionu je mimo reálné finanční možnosti města.

Za Lužánkami vidíme jako vhodnější a reálná spíše volnočasová sportoviště pro veřejnost, mládež, děti, ideálně spolufinancována i soukromým sektorem.


Tomáš Aberl (SPOLEČNĚ – ODS+TOP 09) 

Lokalita za Lužánkami se po dlouhé době a i díky rozhodnosti minulého vedení nebát se jít do sporu konečně odblokovala. Nám jako vedení města tedy připadl významný úkol rozhodnout, co s ní uděláme.

Já osobně jsem toho názoru, že musíme zpracovat koncept a přistoupit k tomuto území jako k celku. Otevírá se nám tedy spousta cest, jak tuto lokalitu využít. V současnosti k tomu nemůžu nic víc říct, snad jen to, že ať už bude finální rozhodnutí jakékoliv, určitě pomůže rozvoji sportu a sportovišť ve městě Brně, což je i můj cíl. 


Tomáš Skřička (SPD)

Ti, kdo plánovali prostor za Lužánkami, měli mozek. Dnes, kdy je tento prostor bez odpovídající obslužné dostupnosti nelogickým sportovním centrem pro Brno a pro okolí Brna problémem, je stavba stadionu nesmysl.

Zadali bychom otevřenou architektonickou soutěž o tento prostor, skýtající několik kilometrů čtverečných, k návrhu realizace na využití. Ke sportovním aktivitám se nabízí brněnské výstaviště.


Tomáš Koláčný (Piráti)

Fotbal v Brně patří Za Lužánky. To je názor, který jako brněnští Piráti dlouhodobě zastáváme. Proto jsme před čtyřmi lety iniciovali soudní spor s podnikatelem Liborem Procházkou, který rekonstrukci stadionu blokoval. A Brno letos v listopadu pravomocně vyhrálo. 

Je jasné, že vzhledem k současné ekonomické situaci musí Brno nejdříve dokončit připravené projekty výstavby Janáčkova kulturního centra a multifunkční haly a teprve poté může začít seriózní práce na rekonstrukci stadionu Za Lužánkami. Městský fotbalový stadion na Srbské je však ve velmi špatném technickém stavu a pomalu dosluhuje. Domnívám se proto, že otázku nového městského stadionu bude nutné ve vedení města v nejbližších letech otevřít.  

Chápu obavy primátorky Vaňkové o dopravní dostupnost lokality, nicméně vítězství ve sporu s Procházkou odblokovalo také možnost rekonstrukce ulic Sportovní a Drobného, s jejichž pomocí může město obslužnost lokality na požadované úrovni zajistit díky napojení na velký městský okruh.


Jaroslav Suchý (KDU-ČSL+STAN)

Nejdříve je potřeba, aby se k tématu sešla koalice. 


Zástupci ANO (Petr Bořecký) a Zelení+Žít Brno (Matěj Hollan) ani po upomenutí redakce nedodali odpovědi do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS+TOP 09, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Politická Korida, Lužánky, Brno, Fotbal, Zbrojovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Glőckner

Od uzavření tohoto fotbalového svatostánku nejenom města Brna, ale v podstatě celé Jižní Moravy všichni politici pravidelně před každými volbami jen velkohubě slibovali jeho rekonstrukci, jen až se dořeší spor s vexlákem Procházkou. Dnes se ovšem ukazuje, co za morální lůzu se z železnou pravidelností dere k bohatému městskému korytu. Navíc sliby, chyby se tu snoubí se sportovním analfabetismem!
V tomto ohledu mě ovšem mile překvapuje pevné a neměnné stanovisko brněnských Pirátů, naopak už podle pohledu zástupce SPD nepřekvapil, evidentně kdyby mohl, připojil by toto území ke Krymu. Socan je zase vizáží takové to tradiční třídní jelito, učiteli vyzdvihovaný mamánek, který se ovšem na bradla v tělocviku dostal jen pomocí jeřábu a každý kolektivní sport byl pro něj utrpením shodným s pochody smrti ke konci druhé světové války...
Celkově se postoji brněnské radnice ani nedivím, ve městě kde jsou kšefty s nemovitosmi, pozemky a veřejnými zakázkami oblíbenou a zažitou kratochvílí, je případná vůně různých developerských návnad v tomto prostoru opravdu neodolatelná!

Pátek, 2. prosince 2022, 20:19Odpovědět

Nový fotbalový stadion za Lužánkami? Zastupitelé Brna dávají stavbě mizivou šanci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.