Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brnu se vzdaluje sen o nové aréně. Přednost má kulturní centrum

Druhé největší město v Česku se v dohledné době nedočká dlouho slibované multifunkční arény. Nové vedení města v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) upřednostní vzhledem k ekonomické situaci stavbu Janáčkova kulturního centra, o němž Brno sní desítky let.

V Brně se o výstavbě nové haly mluví několik let. Dokonce se v moravské metropoli mělo uskutečnit v roce 2024 mistrovství světa. Jenže na moderní víceúčelový sportovní stánek s kapacitou 13 tisíc lidí nejsou peníze. Projekt se výrazně prodražil a v současné době vychází podle posledních odhadů na více než sedm miliard korun. Realitu si uvědomuje i nově utvářející se vedení města, které utvoří sedm politických stran v čele s občanskými demokraty.

Uvědomuji si, že v současné době není jednoduché učinit rozhodnutí, že bychom měli stavět. Chceme nyní dokončit všechny procesy, abychom byli připraveni. Následně podle ekonomické situace vyhodnotíme, kdy začneme se stavbou,“ sdělila na dotaz Drbny Vaňková.

Brno si našlo firmu, která postaví sportovní chrám na výstavišti

Brno udělalo další krok k tomu, aby ve městě jednou stála nová multifunkční aréna. Končící vedení radnice našlo zhotovitele plánované stavby. Vybraná firma, jež vzešla z výběrka, postaví za více než 4,4 miliardy korun v areálu výstaviště halu,...

Umělci mají přednost 

Podle Vaňková je aktuálním hlavním investičním plánem nově utvářející se koalice na radnici výstavba Janáčkova kulturního centra. Na nový domov filharmoniků dostalo Brno příslib od státu, že zaplatí až 600 milionů korun, což je o polovinu více než v případě sportovního stánku. Další peníze na dílo za zhruba dvě miliardy korun přidá město, Jihomoravský kraj nebo Brněnské komunikace.

Za rok už začneme stavět, slibuje Brno nové kulturní centrum

Po dvaceti letech plánů a nenaplněných vizualizací se v Brně schyluje ke stavbě Janáčkova kulturního centra. Město začalo hledat zhotovitele pro miliardový objekt určený k působení Filharmonie Brno. Dělníci odstartují s pracemi v Besední ulici...

Zhotovitel snad letos

V případě víceúčelového stánku, který jednou bude mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží, není jediný problém otázka financování. Město nevybralo doposud provozovatele haly. Proto vypsal magistrát nové koncesní řízení. Původní zájemce, jímž byla hokejová Kometa, z jednání vycouval. Vítěze výběrka oznámí radnice patrně letos.   

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Arena Brno

Štítky Brno, Aréna, Výstaviště, Janáčkovo centrum, Investice, radnice, Markéta Vaňková, ODS, Janáčkovo kulturní centrum, Česko, Brněnské komunikace a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnu se vzdaluje sen o nové aréně. Přednost má kulturní centrum  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.