Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno se nedočká Restartu. Spojení komunistů a Slušných lidí voličům nevonělo

Tvrdý direkt dostala od brněnských voličů politická formace Restart pro Brno, ve které společně kandidovali komunisté, zemanovci, nezávislí kandidáti a krajně pravicoví Slušní lidé. Ideologicky rozkročené uskupení získalo lehce přes 1,4 procenta hlasů a nemá ani jednoho zastupitele. Navíc se zdá, že volební debakl projekt ukončí.

Myšlenkoví architekti spojení, jež dalo dohromady politické strany z opačného ideologického spektra, doufali, že zvolená kombinace osloví brněnské voliče. Lídr kandidátky Martin Říha (KSČM) přitom před volbami tvrdil, že chce stát na stupni vítězů. Jenže k úspěchu nakonec měla skupina v čele s tradiční levicovou stranou hodně daleko. „Nemám čas, zavolejte jindy,“ řekl Říha na žádost redakce Drbny o zhodnocení voleb a zavěsil telefon. 

Bez komunistů by to šlo lépe

Naopak dvojka kandidátky, boxer Zdeněk Pernica, pro známé i přátelé též Gauny, si chvíli našel a nebyl ani skoupý na slovo. Předseda Slušných lidí, kteří mají kvůli nedodaným výročným zprávám pozastavenou činnost, vidí jako důvod neúspěchu, že jeho hnutí kývlo na spolupráci s více stranami. 

Sami bychom možná měli větší šanci. Myslím si totiž, že nás lidé nechtěli volit v kombinaci s komunisty, tak dali raději hlas SPD nebo jiným podobným stranám,“ líčil Drbně zklamaný Pernica, jenž figuroval kvůli trvajícím sporům o značku Slušní lidé na kandidátce partaje DOMOV. 

Spojení komunistů a Slušných lidí je až bizarní, tvrdí politolog Miroslav Mareš

Z brněnské politické scény přišla překvapivá zpráva. Síly před podzimními komunálními volbami spojili komunisté se zemanovci a Slušnými lidmi, čímž dochází ke spojení extrémní levice a pravice. Podle odborníka na extremismus a politologa...

Nevzdají to, ale zlobí se

Šéf „Slušňáků“, které ministerstvo vnitra označilo před pěti lety za extremistické, se i přes volební výprask nevzdává. Hodlá dále pokračovat v politické činnosti a věří, že soud vezme partaj, v níž působí rovněž více ostrých hochů, na milost. „Rozhodně nevěšíme hlavu, nic pro nás není ztraceno. Věřím, že problémy s přerušením naší činnosti dokážeme vyřešit a budeme moct pokračovat v tom, co děláme,“ sdělil Pernica, kterému se po volbách rozproudila krev nejen z neúspěchu projektu Restart pro Brno, který alespoň získal čtyři zastupitele v městské části Starý Lískovec a jeden post ukořistil i Novém Lískovci.

Zjistil totiž, že zastupitelský mandát v demokratickém hlasování získal jeho „úhlavní nepřítel“, bývalý náměstek primátora Matěj Hollan. Toho kdysi Pernica s partou holohlavých souputníků naháněl po Brně nebo v moravské metropoli rozvěšoval aktivistovy nahé fotky. Nechápu to. Jako kdyby to jednou nestačilo,“ okomentoval Gauny. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky volby, Brno, KSČM, DOMOV, Koalice, komunismus, Martin Říha, Matěj Hollan, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se nedočká Restartu. Spojení komunistů a Slušných lidí voličům nevonělo  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.