Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sedláci na jižní Moravě vzali traktory a jeli protestovat proti Green Dealu

Zemědělské stroje vyjely na protest. Stejně jako v dalších krajích České republiky se sedláci ukázali také na jižní Moravě. Vadí jim chystaná změna dotační politiky, která ubere peníze velkým zemědělcům, zatímco přidá těm menším, a Green Deal.

Na některých silnicích způsobili protestující dlouhé kolony aut, například na vytížené silnici první třídy 43 na Blanensku. Vyjeli i zemědělci na Brněnsku, kteří komplikovali dopravu v jihozápadní části Brna v okolí Bosonoh a Starého Lískovce. Další zemědělci vyjeli na silnice například v okolí Sedlece u Mikulova na Břeclavsku.

Sedlákům vadí změna v přidělování dotací i Zelená dohoda, která podle nich ohrožuje tuzemské zemědělství a produkci potravin. „Varujeme před špatně nastavenou enviromentální politkou, která povede k potravinové krizi! Děkujeme našim zemědělcům, kteří se přidali k protestním jízdám," uvedl ve čtvrtek Zemědělský svaz ČR na své facebookové stránce.

První vlna protestů letos odstartovala v lednu. Zatímco změny podmínek dotací se nelíbí velkým a některým středním podnikům, menší zemědělci je vítají. Protestují tak ti, kteří jsou sdružení v Agrární komoře ČR nebo v Zemědělském svazu ČR, které proti rozhodnutí vlády přesunout větší část dotací k menším farmářům protestují od začátku roku.

Podle nich vláda bere peníze firmám, které vyrábí většinu potravin v ČR, a varují, že to povede k omezení produkce například drůbežího nebo vepřového masa. V opozici proti nim stojí Asociace soukromého zemědělství.

Protesty mají také upozornit na dopady ekologických opatření vyplývajících z Green Dealu na zemědělství. Podle protestujících jsou cíle Česka i Evropské unie v zemědělské politice příliš ambiciózní a neodpovídají situaci ohledně vysokých vstupních nákladů v zemědělské prvovýrobě, především cen energií.

„V důsledku jejich uplatňování (strategií Zelené dohody) dojde k výraznému snížení konkurenceschopnosti evropského zemědělství vůči ostatním částem světa a následnému snížení objemu produkce," uvedl před protesty Tomáš Kvarda z podniku GenAgro Říčany.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zemědělský svaz ČR

Štítky ČR, EU, zemědělství, demonstrace, protest, Jihomoravský, Zelená dohoda pro Evropu, Jihomoravský kraj, silnice, Česko, Zemědělský svaz České republiky, Evropská unie, Brno, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedláci na jižní Moravě vzali traktory a jeli protestovat proti Green Dealu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.