Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chceme být bohatá nevěsta, hlásí znovuzrozené brněnské ANO

Po čtyřech letech v opozici, vnitrostranických problémech a personálních obměnách se v největším moravském městě znovu touží vrátit na výsluní hnutí ANO. Politická formace založila v Brně novou stranickou buňku, vybrala kandidáta na primátora y pod dohledem exministryně financí Aleny Schillerové doufá, že ostatní politické strany si s ní po volbách konečně plácnou.

Babišovci se těší v posledních letech u Brňanů značné přízně. V roce 2014 i 2018 ovládli v jihomoravském městě komunální volby. Na poslední triumf ale nevzpomíná ANO v dobrém. I přes vítězství skončilo  v opozici, když uskupení tehdy vedené bývalým primátorem Petrem Vokřálem dali košem občanští demokraté a lidovci. Předseda ANO Andrej Babiš tehdy jednání označil za mega podraz. Stejný scénář se opakoval i při před dvěma roky při krajských volbách, kdy znovu politiky z ANO vyšachovaly z funkcí ostatní partaje. 

Nyní tábor anařů věří, že potřetí v krátké době už Pyrrhovo vítězství neutrpí a znovu nadbíhají eventuálním koaličním nápadníkům. „V politice se musí uvažovat pragmaticky. Nemáme předsudky vůči nikomu a nelížeme si staré rány. Koalice se vždy skládají až po volbách a my chceme být pro ostatní co nejvíce bohatá nevěsta,“ sdělila Drbně předsedkyně jihomoravské krajské organizace a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která kandiduje i v Brně pod číslem třicet.

Zase pohromadě. Hnutí ANO se po delší době ukázalo v Brně při tiskové konferenci, které zúčastnili kandidáti do komunálních i senátních voleb. Foto: Michal Šťastný  

Sázka na dějepisáře 

Za velmi prestižní považuje hnutí souboj o primátorský řetěz v moravské metropoli. Kandidátku vede bývalý učitel dějepisu na gymnáziu René Černý, jenž je aktuálně městským zastupitelem či předseda nově vytvořené brněnské organizace ANO, již v roce 2020 na návrh předsedy Babiše vedení strany zrušilo v návaznosti na možné napojení některých lidí na různé kauzy. 

Nyní někdejší pedagog doufá, že se po volbách stane prvním mužem Brna a dokončí projekty, které podle jeho slov připravilo bývalé vedení města. Za příklad uvádí třeba stále nedostavěné Janáčkovo kulturní centrum, neexistující atletickou halu u kampusu, odsouvání výstavby multifunkční haly nebo neschválení nového územního plánu.

Je až neuvěřitelné, jak se rozjednané projekty táhnou. Kvůli průtahům se víceúčelová hala, která by měla stát na výstavišti, prodraží oproti původním předpokladům minimálně o tři miliardy korun. Projekt atletické haly, která na stole leží několik let, je pravděpodobně kvůli nekompetentnosti radnice úplně mrtvý,“ řekl Černý, který považuje za tristní i to, že Brno se neposunulo ve výstavbě fotbalového stadionu. „Chceme vyřešit majetkoprávní vztahy, které zabraňují stavbě nového stadionu,“ nastínil Černý, který vede brněnskou kandidátku. 

Nový a bývalý primátor? Vedoucí brněnské kandidátky René Černý hovoří k publiku i za poslechu exprimátora Petra Vokřála, jenž se uchází o senátorský post. Foto: Michal Šťastný 

Krasobruslař, ministryně i dopravák

Kromě Černého a Schillerové najdou voliči na dalších místech kandidátky například starostku městské části Královo Pole Karin Karasovou, která startuje pod číslem dvě. Třetí pozici obsadil současný radní Brna-střed Petr Bořecký. Na dalších pozicích se skrývá třeba bývalý krasobruslař a starosta Židenic René Novotný, vysokoškolský pedagog Karel Rais nebo vedoucí odboru brněnského dopravního podniku Vít Prýgl.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, ANO, volby, Komunál, Schillerová, ANO 2011, Alena Schillerová, primátor, René Černý, Petr Vokřál, Andrej Babiš, Michal Šťastný, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimir Nerud

Hmm, zajímavé, prý bohatá nevěsta. Jak asi prodejná estébákova děvka k bohatství přišla?

Úterý, 30. srpna 2022, 09:35Odpovědět

Jiří Homola

Stoka nám to už ukázala jak se dělá politika v Brně.

Pondělí, 29. srpna 2022, 20:06Odpovědět

Chceme být bohatá nevěsta, hlásí znovuzrozené brněnské ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.