Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ztratili jste čas a miliony, tepe opozice kraj kvůli hodonínskému domovu seniorů

Opozice v Jihomoravském kraji kritizuje kroky koalice ohledně plánované obnovy domova seniorů S-Centrum v Hodoníně, který loni v červnu poničilo tornádo. Kraj zvažoval, že domov opravovat nebude a postaví nový v Rohatci, nakonec se ale vrátil k úvahám o obnově.

Opoziční zastupitelé Marek Šlapal (ČSSD) a Milan Vojta (ANO) řekli, že kraj tím ztratil rok času a s ohledem na růst cen stavebních materiálů a inflaci se obnova prodraží o desítky milionů korun. Mluvčí kraje Alena Knotková uvedla, že kraj se teprve letos na začátku srpna dozvěděl, že nebude moct na nový domov čerpat dotace na obnovu majetku po tornádu.

S-Centrum zničilo loňské tornádo. V té době v něm žilo kolem 130 klientů a pracovalo tam asi 100 lidí. Většinu klientů převzala jiná zařízení. Původně kraj hovořil o tom, že obnova bude stát zhruba půl miliardy. Proto zvažoval stavbu nového domova v nedalekém Rohatci.

Minulý týden však kraj informoval o tom, že se vrací k myšlenkám na obnovu. Vedení kraje podle mluvčí po celou dobu jednalo s ministerstvem pro místní rozvoj o podmínkách dotace na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2021 a až na začátku srpna se dozvědělo, že z připravované výzvy nebude možné postavit nový domov mimo katastrální území poškozeného objektu. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že s ohledem na ekonomickou situaci si kraj nemůže dovolit připravovat tak velký projekt bez podpory státu.

Podle Knotkové kraj u myšlenky na obnovu zatím vychází z loňských odhadů kolem 450 milionů korun. Podle Šlapala s Vojtou ale bude částka vyšší v řádu desítek milionů. „Již v tuto chvíli byly promarněny miliony korun, o které bude oprava vlivem inflace a ročního chátrání budovy nákladnější. Inflace znehodnotila také pojistnou sumu. Nedostatek míst v domovech povede ke vzniku ubytoven pro seniory, které budou provozovat podnikavci bez potřebné garance kvality," uvedl Šlapal. Stejné názory má ohledně nákladů i Vojta.

„Zdá se, že kolegové z vedení kraje učinili fakty a čísly nepodložené rozhodnutí, že výhodnější bude stavba nové budovy, což se nyní ukázalo jako omyl. V důsledku toho kraj ztratil rok příprav a nemálo nákladů. Přístup rozhodně není v pořádku, jde o hospodaření s veřejnými financemi," uvedl Vojta. Připomněl také trestní oznámení, které na kraj podala organizace Transparency International kvůli tomu, jak se postupovalo při odklízení škod v S-centru. Podle oznámení se při něm zničilo vybavení, aniž to bylo nutné.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/S centrum Hodonín

Štítky Hodonín, Kraj, Jihomoravský, Rekonstrukce, tornádo, domov, Milan Vojta, Rohatec, Jihomoravský kraj, Marek Šlapal, ČSSD, ANO 2011, Jan Grolich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztratili jste čas a miliony, tepe opozice kraj kvůli hodonínskému domovu seniorů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.