Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zeman je pro, aby Česko dále posílalo Ukrajincům zbraně

Prezident Miloš Zeman by souhlasil s dalšími dodávkami zbraní na Ukrajinu i se zapojením Česka do výcviku ukrajinských vojáků. Řekl to v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. Zopakoval svůj postoj, že Rusko z hlediska sankcí nejvíce zasahuje vyřazení ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Za "trochu komické" považuje seznamy osob, kterým se podle něj zakazuje někam cestovat.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi řekl, že Česko je připraveno se v případě potřeby do výcviku ukrajinských vojáků zapojit. Ukrajině je podle něj nadále nutné vojensky pomáhat, Česko ale také potřebuje solidaritu západních zemí v podobě náhrady poskytnuté vojenské techniky.

Kdyby nebylo ruské agrese na Ukrajině, tak bych s tím nesouhlasil," řekl Zeman k zapojení do výcviku vojáků ukrajinských ozbrojených sil. O tom, že se v této souvislosti vedou intenzivní jednání, hovořila tento týden ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Záležitost je podle ní ve fázi příprav, zvažují se různé typy výcviku.

Státy NATO začínají cvičit ukrajinské vojáky v tom, aby začali ovládat novou techniku, se kterou zatím nebyli zvyklí pracovat," řekl Fiala. Může se to podle něj týkat i ČR. "Pokud to bude potřeba, tak to budeme dělat tak, jako jiné země NATO nebo EU. Jsme k tomu připraveni," doplnil.

Po ruské agresi proti Ukrajině Zeman změnil svůj postoj například i k sankcím, které dříve kritizoval. Názor ale podle něj změnili všichni, zmínil, že například v dokumentu Severoatlantické aliance (NATO) z roku 2010 je Rusko označováno za strategického partnera. „Takže ano, souhlasil bych jak s dodávkami zbraní, tak i s výcvikem ukrajinských vojáků," dodal.

Evropská unie už schválila šest balíků protiruských sankcí, o dalším se jedná. Ze systému SWIFT vyloučila většinu ruských bank, Gazprombank se ale podobnému osudu prozatím úspěšně vyhnula. „Takové ty trochu komické akce, jako je black list, to znamená seznam osob, které nesmí někam cestovat, nepůsobí na ekonomiku, na náladu obyvatelstva," podotkl prezident.

Válka na Ukrajině podle něj bude dlouhá a opotřebovávací. „V tom případě je ovšem přirozeným důsledkem bohužel rostoucí počet ztrát na obou stranách," řekl. Nelze tak vyloučit, že jakmile počet mrtvých ruských vojáků bude stoupat, tlak tamních obyvatel bude zesilovat a povede k určitým změnám v ruské politické struktuře, míní. „Je to smutná kalkulace, ale myslím si, že je racionální," dodal Zeman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook/Miloš Zeman

Štítky Prezident, Zeman, Ukrajina, Zbrojení, Miloš Zeman, Česko, zbraň, sankce, SWIFT, Rusko, NATO, Terezie Tománková, Petr Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman je pro, aby Česko dále posílalo Ukrajincům zbraně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.