Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brnu zbylo v rozpočtu 700 milionů. Peníze dáme na investice a novou halu, hlásí primátorka

Rozpočet statutárního města Brna skončil loni v přebytku kolem 700 milionů korun. Příjmy byly 17,1 miliardy a výdaje 16,4 miliardy korun. Závěrečný účet dnes schválili zastupitelé. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, že kladný výsledek souvisí především s tím, že se nevyčerpala část běžných a kapitálových výdajů, do kterých spadají investice. Peníze podle Vaňkové poslouží většinou na menší investiční projekty, část si město nechá na plánovanou multifunkční halu na výstavišti za miliardy korun. Město mělo loni na konci roku dluh 2,8 miliardy.

Rozpočet statutárního města obsahuje rozpočet samotného města i všech jeho 29 městských částí. Pro závěrečný účet za loňský rok zvedlo ruku 36 zastupitelů, nikdo nebyl proti a deset zastupitelů z opozičních řad se zdrželo. Město původně předpokládalo daňové výnosy pouze devět miliard korun s ohledem na pandemii covidu. Díky změně rozpočtového určení daní a pozitivnímu vývoji ekonomiky ale bylo možné navýšit rozpočet daňových výnosů až na 11 miliard korun.

Rozpočet běžných výdajů, do kterých spadají například platy nebo služby, nebyl dočerpaný o 1,3 miliardy. Kapitálové výdaje, které zahrnují investice, dosáhly 4,7 miliardy korun a nedočerpaných bylo 1,6 miliardy korun. Z toho bylo 1,1 miliardy z městských částí a půl miliardy na straně města. Podle Vaňkové je nedočerpání určité části peněz každý rok. Jako důvody uvedla například posunutí termínů při výběru zhotovitelů investic a podobně.

Město pokračuje i ve snižování zadluženosti. Loni na konci roku mělo dluh 2,8 miliardy korun, což je 17 procent celkových příjmů za rok 2021. Udržitelná hranice je 60 procent. Letos město počítá s přijetím úvěru až tři miliardy korun, zatím ho ale nevyužilo.

Na letošní rok zastupitelé schválili rozpočet samotného města s příjmy 14,5 miliardy a výdaji 17,2 miliardy korun, přičemž rozdíl mají pokrýt nedočerpané peníze, peníze z prodeje majetku a případně úvěr. Zároveň zastupitelé vzali na vědomí rozpočet statutárního města i s městskými částmi, který má příjmy 15,4 a výdaje 18,7 miliardy korun.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Hala, Hokej, Výstaviště, peníze, investice, rozpočet, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnu zbylo v rozpočtu 700 milionů. Peníze dáme na investice a novou halu, hlásí primátorka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.