Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Moravisté se zlobí kvůli chystané anketě o celonárodního ptáka. Píší proto do Prahy

Ze židle zvedl příznivce Společnosti pro Moravu a Slezska na zahájení ankety o výběru národního ptáka. Idea prosazovaná například europoslancem Alexanderem Vondrou (ODS) ale narazila u moravistů, kteří si stěžují na ministerstvu životní prostředí a žádají, aby se žádné hlasování neuskutečnilo. Argumentují tím, že Česká republika už svého národního opeřence má, moravskou a slezskou orlici.

Českého národního ptáka by si měli lidé podle plánu zvolit v anketě či menším referendum. Podle Vondry je Česká republika jednou z mála zemí světa, která svého národního ptáka nemá, což by se mělo změnit. O konkrétní podobě hlasování se zatím vedou jednání. Na jeho výsledek ale nemíní čekat zástupci neziskového spolku, kteří zaslali psaní na ministerstvo životního prostředí, jež má akci organizovat. 

Vyhlášení ankety o národního ptáka považujeme na Moravě a Slezsku jako projev hluboké neúcty k historické tradici a identitě našich zemí. Na znaku České republiky je moravská i slezská orlice. Jako historik si dovoluji upozornit, že moravská orlice se ve své současné podobě používá od poloviny 13. století. Slezská orlice se používá od poloviny 14. století. Opravdu je potřeba hledat jiného opeřence?,“ popsal v dopise ministryni životního prostředí Aleně Hubáčkové (KDU-ČSL) Ondřej Mlejnek, předseda Společnosti pro Moravu a Slezsko. 

Redakce oslovila k vyjádření i samotné ministerstvo, které v tuto chvíli dotaz ohledně budoucího pořádání ankety označilo za předčasný. Nicméně uvedlo, že názor Společnosti pro Moravu a Slezsko zná a bude jím časem zabývat. „Paní ministryně Hubáčková se nejdříve plánuje sejít se zástupci České společnosti ornitologické. O dalším vývoji budeme informovat,“ sdělila Drbně Dominika Pospíšilová, mluvčí ministerstva životního prostředí. 
 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Brno, Morava, Samospráva, anketa, MŽP, ptáci, Slezsko, Česko, Praha, Alexandr Vondra, ODS, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Anna Hubáčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravisté se zlobí kvůli chystané anketě o celonárodního ptáka. Píší kvůli tomu do Prahy  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.