Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno letos potřebuje dostupné bydlení, dopravní stavby i návrat ke zdravému rozumu, tvrdí zastupitelé

Začít stavbu multifunkční arény, nabídnout lidem dostupné bydlení nebo pokračovat s dostavbou velkého městského okruhu. Brno má letos v plánu hned několik ambiciozních projektů, které hodlá uskutečnit nebo se jim alespoň přiblížit. Redakce Drbny se proto v dalším díle pravidelné rubriky Politická Korida zeptala zástupců moravské metropole na to, co je pro město v letošním roce klíčové.

Otázka adresovaná zastupitelům zněla následovně:

Jaká je pode vašeho názoru největší výzva pro město v letošním kalendářním roce?  

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Jiří Oliva (ČSSD)

Já vidím jako obrovský problém v cenové bublině komerčních bytů, takže za mě velká priorita je rozjetí projektů výstavby městského družstevního bydlení, ve kterých město připravuje v šesti lokalitách přes tisíc dostupných bytů stavěných za nákladové ceny. Zásadní počin letošního roku bude rovněž zahájení stavby multifunkční haly Arena Brno



Petr Hladík (KDU-ČSL)

Začít budovat energeticky soběstačné Brno. Není to výzva jenom pro tento rok, ale i pro roky nadcházející. Tento rok prakticky začínáme s budováním městské solární elektrárny, která přispěje k tomu, aby se Brno přiblížilo energetické soběstačnosti. Čeká nás letos více než 50 instalací fotovoltaických panelů na střechy brněnských budov. Do roku 2025 je jich pak naplánováno 500. Na konci toho všeho je městská elektrárna, která zajistí Brňanům garanci stabilních cen energií a možnost vykupovat od lidí energii z obnovitelných zdrojů za ceny, které se jim konečně vyplatí. Nemůžeme už do budoucna Brňany vystavit takovému navýšení cen, které pro někoho může být likvidační.

Těch výzev na letošní rok je ale mnohem více, čekají nás mezinárodně sledované oslavy 200. výročí narození J. G. Mendela, rekonstrukce Mendlova náměstí, Arnoldovy vily, výstavba Domu pro Julii, proměna nábřeží Svratky a stavět se také začnou důležitá sportoviště.


Markéta Vaňková (ODS)

Největší výzvou je, abychom zdárně a v nastaveném tempu pokračovali v realizaci velkých rozvojových projektů. Letos by měla začít stavba multifunkční haly u brněnského výstaviště, která má pojmout až 13 000 návštěvníků, a Janáčkova kulturního centra, dlouho očekávaného špičkového koncertního sálu pro Filharmonii Brno. Pokud nedojde k nějakým komplikacím, zahájíme i výraznou revitalizaci parku na Moravském náměstí.

Pokračovat budou velká dopravní díla. Velký městský okruh se buduje hned na dvou místech, na Žabovřeské a v lokalitě Tomkovo náměstí / Rokytova. Na konci léta plánujeme dokončit rekonstrukci Mendlova náměstí. A do finále míří tramvajová trať do kampusu, po níž poprvé projedou cestující na konci roku. Mezi projekty řadím i nový územní plán. Schvalovat ho chceme letos před prázdninami. Umožní to odblokování nových lokalit pro tolik potřebnou bytovou výstavbu. Město se musí rozvíjet. Důležitá je i rychlost staveb s tím souvisejících, ať je nepohodlí pro Brňany co nejmenší.


David Aleš (NEZ.)

Největší výzvou pro Brno je dosažitelné bydlení pro naše občany. Ceny nemovitostí neustále rostou a dosahují hodnoty jako ve velkých zahraničních metropolích. Jako místostarosta mám v gesci bydlení, takže dlouhodobě tlačím investice do bytového fondu. Přestože jen naše městská část (Brno-sever) má více než 5 200 bytů, tak je jasné, že všichni nemohou bydlet v obecních bytech.

Samozřejmostí musí být nový územní plán města, který umožní další výstavbu. Současně s tím by měla přijít novelizace stavebního zákona, která umožní rychlejší stavební řízení. Na úrovni města mohou výrazně pomoci i projekty družstevního bydlení. Brno dokáže na svých pozemcích stavět byty a být v pozici garanta celé výstavby. Tímto způsobem jsme schopni ceny výstavby snížit, aby si ji mohli dovolit i běžní Brňáci. Tento záměr má jen na Kamenném vrchu zařídit 350 nových družstevních bytů. Koncept mi dává smysl a budu ho prosazovat i v následujícím volebním období.


Ivan Fencl (SPD)

Město Brno už dávno nerozkvétá. Z města zmizely naše velké firmy, které podporovaly např. vrcholový sport, a tak v Brně není možné udržet současně týmy v nejvyšších soutěžích kopané a hokeje. Zdejší zahraniční společnosti budou raději živit své zahraniční matky a platit horentní sumy za audity, které jim zpracovávají jim blízké firmy v zahraničí. A peníze odtékají.

Je potřeba, aby se do našeho města, ale nejen samozřejmě do něj, vrátil zdravý rozum. Radní města Brna přece nemohou podporovat rozvoj zelených střech a současně dotovat instalací solárních panelů na jiné střechy a říkat, že tak snižují teplotu v našem městě. Město má koncept na snižování emise CO2, ale v poločase tohoto projektu odpovědný radní neví nic o tom, jak se daří tento nanejvýš pochybný cíl plnit. A městské peníze odtékají. Těžké chápat podporu výstavby dálnice D43 přes Bystrc. Všechny obce JmK požadují vybudování obchvatů, ale Brno si nechá odříznout svou rekreační oblast! 


Tomáš Koláčný (Piráti)

Od roku 2003 město Brno připravuje výstavbu koncertního sálu Janáčkova kulturního centra pro brněnskou Filharmonii. A od téhož roku se zástupci vedení města snažili nalézt shodu se sousedním hotelem Internacionál na budoucí podobě náměstí, do kterého bude orientován hlavní vstup Janáčkova kulturního centra. Náměstí, které na návrh světoznámého spisovatele Milana Kundery ponese název po jeho otci Ludvíkovi.

A letos konečně jsou jednání úspěšná a dohoda s hotelem Internacionál na dosah ruky. Pro město je to nejen výzva, ale především příležitost získat koncertní sál světových akustických parametrů. Sál, který nabídne nejen perfektní poslech všem milovníkům klasické hudby, ale také bude špičkovým nahrávacím studiem. Díky tomu budou moci v Brně světové produkce nahrávat symfonickou hudbu do svých filmů, seriálů, či videoher.


Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Politická korida, Brno, Magistrát, Radnice, Zastupitelstvo, Investice, bydlení, projekt, stavba, Silnice I/42, Jiří Oliva, ČSSD, Janáčkovo kulturní centrum, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno letos potřebuje dostupné bydlení, dopravní stavby i návrat ke zdravému rozumu, tvrdí zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.