Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihomoravská ČSSD dojela na předvolební manévry. Kandidátku opustilo 14 lidí

Kandidátní listinu ČSSD pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny na jihu Moravy dnes po jednání jihomoravské organizace opustilo čtrnáct kandidátů a volební manažer. Podle předsedy jihomoravské ČSSD a starosty brněnské městské části Líšeň Břetislava Štefana je důvodem zásah vedení strany do kandidátky, kterou si organizace odhlasovala. Na listině zůstalo dvacet lidí.

Centrální vedení na místo lídra dosadilo místopředsedu ČSSD Romana Onderku namísto Břetislava Štefana, pro něhož hlasovalo pětaosmdesát procent členů jihomoravské organizace. Bývalý brněnský primátor Onderka přitom na krajské kandidátce úplně chyběl.

Vedení strany Onderkovo dosazení do čela kandidátky zdůvodnilo tím, že na tomto místě mají v krajích stát lidé s největší šancí na získání důvěry voličů. „Rozhodnutí předsednictva strany s pokorou přijímám a společně s dalšími kandidáty včetně kolegy Štefana a kolegyně Valachové uděláme všechno pro to, abychom ve volbách uspěli,“ tvrdil ještě v polovině července Onderka.

Nelíbivá vnitřní politika

Štefan se ale z kandidátky rozhodl odejít. „Důvodem je nerespektování vnitrostranické demokracie. Vznikal tady u nás tým, který chtěl lidem ukázat, že sociální demokracie se dokáže modernizovat a komunikovat jinak. Jižní Morava měla být symbolem pozitivní změny. Chtěli jsme udělat změnu bez okoukaných tváří a otřepaných frází," řekl k situaci. Spolu s ním jihomoravskou kandidátku ČSSD opustilo dalších třináct lidí, mimo jiné starosta Kunštátu Zdeněk Wetter, místostarosta Boskovic Petr Malach nebo vědkyně a vysokoškolská pedagožka Helena Pluháčková. Dalším zásahem, který kandidátům nebyl po chuti, se stalo posunutí Kateřiny Valachové na vyšší pozici, konkrétně na druhou za Onderku.

Nejedná se o první letošní změny v jihomoravské ČSSD. V březnu stranu opustili dva významní znojemští představitelé, bývalý starosta Znojma Jan Grois a jeho nástupce Jakub Malačka. Oba projevili nespokojení s vnitřním fungováním strany. „Důvody jsou docela jednoduché. Nebavilo mě pořád řešit a obhajovat vnitřní politiku strany, kdo bude na kandidátce, jestli zůstat s Babišem ve vládě atd. Politika by měla fungovat jinak,“ zdůvodnil své rozhodnutí Grois.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv ČSSD

Štítky ČR, ČSSD, volby, Jihomoravský, kanidátka, štefan, onderka, Břetislav Štefan, Roman Onderka, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Morava, Líšeň, Kateřina Valachová, Jan Grois, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Koloťuk Onderka napáchal v Brně víc škody než užitku a ubohá památkä na dobu jeho působení nám tady na nám.Svobody straší doposud. Za ty miliony,které stálo její pořízení a následná údržba, se mohl postavit minimálně jeden hospic,nebo domov pro seniory.

Úterý, 27. července 2021, 16:03Odpovědět

Jihomoravská ČSSD dojela na předvolební manévry. Kandidátku opustilo 14 lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.