Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravský kraj má nového hejtmana. Stal se jím starosta Velatic a stand-up komik Jan Grolich

Zastupitelé si ve středu na ustavujícím zasedání Jihomoravského kraje zvolili pětapadesáti hlasy nového hejtmana. Bohumila Šimka (ANO) nahradil křesťanský demokrat Jan Grolich. Nová krajská koalice zvolena v podzimních volbách se tak skládá z KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starosty pro jižní Moravu.

Zvolená koalice čítá 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. Opozici tvoří vítězné ANO spolu s ČSSD, SPD a Spolu pro Moravu složené z pěti subjektů jako například TOP 09 nebo Zelení. Grolich neměl protikandidáta, zastupitelé navrhli pouze jeho. Hlasovalo pro něj 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo. 

Vezmeme dobré věci, které se podařily, a postavíme na nich v podstatě nový kraj

Nový hejtman uvedl, že koalice přebírá kraj v nejhorší situaci a zároveň poděkoval dosavadnímu hejtmanovi Šimkovi, že ho dopředu připravil na problémy, které ho s příchodem nové funkce v dnešní koronavirové době čekají. „Způsobila to celosvětová pandemie koronaviru. Jsou zavřené obchody, školy, restaurace. Můžeme jet v zajetých kolejích, nebo k tomu přistoupit jako k výzvě a dělat věci jinak. Vezmeme dobré věci, které se podařily, a postavíme na nich v podstatě nový kraj, který zaručí seniorům, že můžou zůstat na stáří doma s rodinou, kraj, který se stará o životní prostředí, má kvalitní vzdělání a všichni vědí, co pro ně kraj dělá," slibuje Grolich. 

Uvedl také, že v krajském rozpočtu na příští rok bude třeba seškrtat zhruba půl miliardy. Koalice bude muset řešit také motocyklovou Grand Prix v Brně, u níž hrozí, že se příští rok nepojede. Pokud se za akci nepostaví stát, bude to mít na Brno a okolí velký ekonomický dopad," tvrdí Grolich. Podle něj nyní kvůli koronaviru není možné investovat do oprav dráhy Masarykova okruhu, jak vyžaduje promoterská společnost závodu Dorna. 

Briefing s novináři

Ustavující zastupitelstvo se kvůli pandemii koronaviru sešlo v aule univerzitního kampusu, která je větší a umožňuje rozestupy, foto: Tereza Holišová

Nově zvolený hejtman je zastává od roku 2010 také funkci starosty obce Velatice. "Grolich, je stále starostou Velatic na Brněnsku, funkce se během týdne vzdá", řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Hejtmanovými náměstky se stali Lukáš Dubec (Piráti), který bude statutárním zástupcem, Jiří Nantl (ODS), František Lukl (STAN) a Jan Zámečník (KDU-ČSL). Radními se stali Jiří Crha (ODS), Vladimír Šmerda (ODS), Jiří Kasala (ODS), Jana Leitnerová (Piráti), Jiří Hlavenka (Piráti) a Martin Maleček (STAN). Osm členů rady bude uvolněných, tři budou neuvolnění. Neuvolněným bude náměstek Lukl, který je starostou Kyjova a předsedou Svazu měst a obcí, dále také náměstek Nantl, ředitel výzkumného centra CEITEC, a také radní Maleček, starosta Brna-severu.

Lidovci se budou starat o ekonomiku, sport a regionální rozvoj, ODS zase o dopravu, investice, zdravotnictví a školství. Piráti budou mít v gesci životní prostředí, sociální oblast, participaci, otevřenost a vědu s výzkumem. Starostům připadne územní plánování, kultura a cestovní ruch.

Vítězství v říjnových krajských volbách obhájilo ANO ziskem 15 mandátů. Hned po volbách ale oznámili koalici zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět a SPD i ČSSD po čtyřech.

Z pódia na krajský úřad

Jan Grolich se narodil v roce 1984, do obecního zastupitelstva rodných Velatic poprvé kandidoval jako šestadvacetiletý v roce 2010 a následně byl zvolen i starostou. Ve svém volném čase se vystudovaný právník věnuje ochotnickému divadlo a veřejnosti je známý i jako úspěšný stand-up komik. „Už na základce jsem neuměl zpívat ani hrát na kytaru. Nezbylo mi nic jiného než dělat aspoň divadlo. Jinak bych byl u holek úplně odepsaný.," glosuje současný hejtman na svých stránkách. 

Grolich má zkušenosti i z krajskou politikou, od roku 2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje. Kandidátků lidovců vedl v letošních volbách jako jednička a poté, co obsadila jeho strana druhé místo, získal v aktuální koalici funkci hejtmana.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Jan Grolich

Štítky Jan Grolich, Bohumil Šimek, KDU-ČSL, ANO, Jihomoravský kraj, hejtman, ODS, Velatice, Česká pirátská strana, koalice, ANO 2011, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj má nového hejtmana. Stal se jím starosta Velatic a stand-up komik Jan Grolich  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.