Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Švachula opět na svobodě. Brněnský soud propustil z vazby bývalého politika stíhaného za korupci

Krajský soud v Brně dnes znovu rozhodl o propuštění z vazby politika hnutí ANO Jiřího Švachuly, který je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta a radní, který řady ANO opustil, se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí stížnost. Proto je usnesení soudu pravomocné. Z bohunické věznice by měl Švachula, který se jednání soudu zúčastnil, vyjít ještě dnes. Podle Mezlíka se musí po rozhodnutí soudu dostavit zpět do věznice.

Švachula dostal po vyslechnutí rozhodnutí o propuštění z vazby na soudě náramek na nohu, který bude sledovat jeho pohyb. Uvedl to Švachulův advokát Kárim Titz. Podle něj by se měl jeho klient dostat na svobodu za několik hodin a večer už by měl být doma.

O Švachulově vazbě rozhodovaly soudy několikrát. Městský soud v Brně a následně krajský soud opakovaně nevyhověly žádosti o jeho propuštění z obav, že by mohl uprchnout do zahraničí. Až v říjnu předsedkyně soudního senátu Jaroslava Bartošová rozhodla o propuštění politika z vazby náhradou za alternativní prostředky ve formě dohledu probačního úředníka, sledování pohybu přes elektronický náramek nebo odevzdání cestovního pasu.

Hlášení se úředníkovi a zákaz vycestování

Švachula se však tehdy na svobodu nedostal, rozhodnutí nebylo pravomocné. Mezlík totiž podal stížnost, které nakonec vrchní soud vyhověl. Státní zástupce novinářům řekl, že už vrchní soud připustil alternativní řešení pro to, aby Švachula mohl ven z vazby. Na základě toho dnes sám Mezlík navrhl propuštění a po rozhodnutí se vzdal práva podání stížnosti. Jako příklad alternativ uvedl právě sledování pohybu. Švachula se také musí hlásit progačnímu úředníkovi jednou za dva týdny a nesmí vycestovat.

Švachula je poslední, kdo byl v takzvané kauze Stoka ve vazbě. Případem Stoka se začal brněnský krajský soud zabývat letos v září, tedy po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta a bývalý radní městské části Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici. Výše úplatků podle spisu dosáhla 47 milionů korun. Hrozí mu až 16 let vězení. V případu je obžalováno 11 lidí a dvě firmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hnutí ANO

Štítky stoka, kauza, korupce, Brno-střed, Jiří Švachula, ano, soud, propuštění, vazba, Radek Mezlík, ANO 2011, radnice, Krajský soud v Brně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Švachula opět na svobodě. Brněnský soud propustil z vazby bývalého politika stíhaného za korupci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.