Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2020: Na jižní Moravě vyhrává ANO s necelými 20 procenty, senátní volby už znají postupující do druhého kola

Na jižní Moravě je sečteno. Ve volbách do kraje zvítězilo ANO s necelými 20% , druhý nejlepší výsledek zaznamenali lidovci, které volilo 15,5% voličů. Třetí místo získali Piráti s 13,8 procent hlasů. Těsně v závěsu za Piráty je ODS s výsledkem 12,79 procent. K urnám si našlo cestu 38,76% voličů. Do druhého kola Senátních voleb v Brně se dostali Roman Kraus za ODS a Anna Šabatová, na Znojemsku Tomáš Třetina (TOP 09) a Jan Grois (ČSSD, za SOM) a Vyškovsku Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Karel Zitterbart (za STAN). Na koalici se během sobotního večera dohodli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN. Hejtmanem by měl být Jan Grolich.

ANO, KDU-ČSL, Piráti, ODS, Starostové, Spolu pro Moravu, SPD, ČSSD

Současný hejtman a lídr ANO na jižní Moravě Bohumil Šimek chtěl obhájit výsledek z předchozích voleb, kdy hnutí vyhrálo s 20,84 procenta hlasů. "Výsledek je srovnatelný jako před čtyřmi lety, za což jsem rád. Nicméně dovedu si představit, že by byl lepší. Jsem velmi rád, že je volební účast vyšší než v předchozích volbách. Covidová doba je atypická a měli jsme obavy, zda přijde dostatek voličů," uvedl.


Na koalici v Jihomoravském kraji se předběžně domluvili lidovci, STAN, Piráti a ODS. Hejtmanem by měl být Jan Grolich

KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se předběžně dohodli na koaliční spolupráci v JMK. Hejtmanem by měl být Jan Grolich z KDU, detaily se budou řešit zítra. K podpisu koaliční smlouvy by mělo dojít na začátku týdne. Podle předběžných informací by měli mít...


Přes pětiprocentní hranici se dostali ještě Starostové s výsledkem 10,4%. Podporu 6,6% voličů získalo uskupení Spolu pro Moravu a 6,4% přesvědčilo na jihu Moravy hnutí SPD.

Ještě během sobotního večera se na nové koalici dohodli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN. Hejtmanem by měl být Jan Grolich. K podpisu koaliční smlouvy by mělo dojít začátkem týdne.

Pořadí politických stran na jižní Moravě v krajských volbách
1. ANO 19,78%
2. KDU-ČSL 15,5%
3. Piráti 13,8%
4. ODS 12,74%
5. STAN 10,4%
6. Spolu pro Moravu 6,6%
7. SPD 6,26%
8. ČSSD 5,67%
9. KSČM 4,45%
10. Trikolóra 2,65%

Krajské volby v roce 2016 vyhrála strana ANO a získala 15 mandátů v 65 členném zastupitelstvu. Jeho členy se tehdy stala KDU-ČSL s 11 mandáty, ČSSD s 11 mandáty, 7 zastupitelů měla strana KSČM, ODS se 6 mandáty, 4 zastupitele měla strana TOP 09 s podporou starostů a Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu s 4 mandáty, Koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO s 4 mandáty, Zelení a Piráti se 3 mandáty. Voleb se zúčastnilo 36,84 procenta voličů.

Anna Šabatová ve volebním štábu.

Druhé kolo senátních voleb se bude konat za týden

Do druhého kola senátních voleb ve volebním okrsku Brno-město se dostali Roman Kraus (ODS) a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. O jedno procento nepostoupil Karel Rais. Do druhého kola senátních voleb v obvodu Znojmo postoupili Tomáš Třetina (TOP 09)  se 30,33 procenty a Jan Grois (ČSSD, za SOM) s 25,7 procenty. Druhé kolo senátních voleb se koná za týden.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Vyškov postoupili Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Karel Zitterbart (za STAN). Klaška má nyní 27,20 procenta hlasů, druhý Zitterbart má 26,89 procenta hlasů. Druhé kolo se koná taktéž za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 39,35 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů. Mezi nimi i současný senátor Ivo Bárek (ČSSD), který dostal asi 22,8 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, jimohoravský kraj, brno, hejtman, senát, Jihomoravský kraj, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, ČSSD, Anna Šabatová, Jaroslav Klaška, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Na jižní Moravě vyhrává ANO s necelými 20 procenty, senátní volby už znají postupující do druhého kola  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.