Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalá ombudsmanka Šabatová kandiduje do senátu za Brno jako nestraník

Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová dnes odpoledne oznámila svou kandidaturu do senátu. O zvolení bude usilovat ve volebním obvodu 60 Brno-město. Kandiduje jako nestranná, podporu má od koalice Zelení, Senátor 21 a Hnutí Idealisté.

Její podporovatelé i ona sama nejčastěji zmiňují ústřední téma spravedlnosti, kterému se politička dlouhodobě věnuje. „Významně se proměňují poměry ve společnosti a pro mě je celoživotní téma spravedlnost, ve všech dimenzích, nejen spravedlnost justiční, ale ve společnosti vůbec, včetně sociální spravedlnosti,“ uvádí Šabatová. Připomíná také klimatickou spravedlnost, v souvislosti se současným stavem životního prostředí a potřebou jej ochraňovat.

Předseda strany Zelených Michal Berg, která je v koalici navrhující Šabatovou, připomíná náročnost současné situace, ve které žijeme. Vypočítává tři krize, kterým podle něj nyní čelíme. Globální klimatické, zdravotnické a nastupující ekonomické.

Ženská kandidátka

„My potřebujeme, aby nás ve vrcholné politice reprezentovali lidé, kteří si nejenom uvědomují důležitost řešení těchto krizí, ale kteří dokážou dohlédnout na komplexitu a složitost těch řešení,“ vysvětluje. Doplňuje ještě další kvality Šabatové. „V neposlední řadě jsme rádi, že se nám podařilo najít silnou ženskou kandidátku, protože si myslíme, že v politice by mělo být ještě víc žen, aby to zastoupení bylo opravdu rovnoměrné,“ uzavírá Berg.

Další z koaličních stran je Hnutí Idealisté, kterému předsedá Vojtěch Vašák. Vyzdvihuje především političčin smysl pro spravedlnost a ochotu stát na straně lidí. „Dokázala to ve svém životě mnohokrát, dokázala to v době, když například spoluzakládala Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných,“ přibližuje Vašák.

Brno je jejím domovem

Anna Šabatová se narodila v Brně, kde strávila své dětství i mladou dospělost. Je signatářkou Charty 77, později se stala také její mluvčí. V letech 2001 až 2007 byla zástupkyní veřejného ochránce práv Otakara Motejla. Od roku 2014 až do letošního funkci sama zastávala.

Volby do senátu jsou plánovány na 2. a 3. října letošního roku. Voliči budou vybírat své zástupce celkem v 27 volebních obvodech.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky politika, senát, volby, kandidatura, Anna Šabatová, Brno, Strana zelených, Senátor 21, okres Brno-město, Michal Berg, Otakar Motejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá ombudsmanka Šabatová kandiduje do senátu za Brno jako nestraník  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.