Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Všechno nejlepší Milane, přejí Kunderovi v rodném Brně. Spisovatel dostal knihovnu

Velký den má dnes spisovatel Milan Kundera. Literární velikán slaví čtyřiadevadesáté narozeniny. Ke gratulantům se přidali v Brně, kde svému rodákovi otevřeli vlastní knihovnu. Prostory pro sbírku světového romanopisce vybudovala Moravská zemská knihovna (MZK), jež v prostorách představuje rozsáhlý Kunderův archiv.

V nových prostorách bude možné nejen bádat nad dílem evropského literáta, ale také pořádat odborná setkání, diskuze či konference. O vybudování Knihovny Milana Kundery se uvažovalo v Brně několik let. Reálné obrysy nabrala idea ve chvíli, kdy největší vzdělávací instituce získala do správy rozsáhlý archiv spisovatele. Pracovníci knihy, dokumenty či korespondenci umělce převezli do Brna z Paříže, kde od roku 1975 žije a tvoří.

„Milanovi a jeho manželce Věře se líbila idea, že by nemělo jít o pouhý fond, ale o živou kulturní instituci s vlastním programem. Kundera se tak symbolicky vrací do rodného města,“ uvedl v rozhovoru pro Drbnu moravské knihovny Milan Kubíček, který nese velkou zásluhu na tom, že se literátovy materiály dostali do Brna. 

Kunderova knihovna se vrací domů. Milan po Brně celý život tesknil, říká manželka literáta

Do moravské metropole míří literární poklad. Z Paříže vezou knihovníci z Moravské zemské knihovny (MZK) do města rozsáhlou knihovnu spisovatele a brněnského rodáka Milana Kundery. Sbírka obsahuje mimořádně cenné kusy, které se stanou součástí...

Pomohlo přátelství 

Kubíček se s Kunderou osobně zná přes dvacet let. Šéf největší moravské knihovny například organizoval v prostorách MZK ve spolupráci s autorem románů Žert, Nesnesitelná lehkost bytí nebo Nevědění výstavu k jeho devadesátým narozeninám. Nakonec právě osobní vazby přispěly k tomu, že manželé Kunderovi dali svolení, aby bohatý archiv plný fotografií, knih, korespondence nebo cen doputoval do Brna. 

„Milan se svým způsobem vrací domů, do rodného Brna, do města, na které celý život ve Francii se steskem myslel - a to vím jenom já a dva tři kamarádi,“ vzkázala z Francie Věra Kunderová.

I když Kundera nuceně emigroval do Francie, s České republikou. Podle Kubíčka autora nikdy nepřestalo zajímat ani jeho rodné Brno, kde dostal předčasný dárek už ve čtvrtek. Brněnské nakladatelství Atlantis vydala ve čtvrtek edici Kunderových esejů s titulem Unesený Západ. 

„Kundera je ve skutečnosti milý, laskavý, pozorný a přátelský člověk, Je potřeba rozlišovat dvě podoby. Kundera zmizel z veřejného života v roce 1985. Tehdy po špatné zkušenosti s francouzskými novináři přestal poskytovat rozhovory a veřejně nevystupuje. On se ale nestáhl ze života. S přáteli je v neustálém kontaktu a neustále si udržuje přehled i o Brně,“ popsal Kubíček.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MZK Archiv

Štítky Kundera, Brno, Narozeniny, MZK, Knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

KUNDE RA....

Neděle, 2. dubna 2023, 08:48Odpovědět

Baron Kocharovski

kundera na brno už "100 let" háže bobek. pak není důvod, aby mu brno lezlo do zadku! :-(((

Sobota, 1. dubna 2023, 16:13Odpovědět

Všechno nejlepší Milane, přejí Kunderovi v rodném Brně. Spisovatel dostal knihovnu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.