Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na náměstí v Brně zaparkovalo obří vajíčko. Městu ho namalovali Chorvaté

Brněnské náměstí Svobody zdobí obří velikonoční kraslice. Zdobené vejce pochází z dílny chorvatských malířů z oblasti Podráví a na centrální ploše moravské metropole se objevuje již od roku 2018, kdy jej městu darovala Koprivnicko-Křižavecká župa. Kromě pozoruhodného kousku jsou k vidění na Svoboďáku také textové materiály, jež tematicky připomínají lidem největší křesťanský svátek i stánky.

Malovanou kraslici od chorvatských mistrů, jež v období Velikonoc pravidelně poutá pozornost Brňanů, přijal dokonce v roce 2010 Benedikt XVI. Díla malířů od Jadranu se nacházejí nejen v Brně, ale po celém světě, kde zdobí náměstí nebo tamější galerie. Například v New Yorku, Miláně, Bruselu, Rize, Budapešti nebo Berlíně. V Česku jsou k vidění také v Praze nebo Olomouci. 

Velké vajíčko z Chorvatska je součástí velikončních trhů, které jsou na centrální ploše Brna k vidění od pátku. „Na čtyřicet stánků nabídne pestrou škálu zboží převážně s velikonoční tématikou, řemeslnými a rukodělnými výrobky, pochutinami i občerstvením, prostor bude dán tradičně také neziskovému sektoru. Stánky se každý den otevřou v 11.00 hodin a budou pro návštěvníky centra k dispozici až do 19.00 hodiny,“ dodala mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Vajíčko, Kraslice, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí v Brně zaparkovalo obří vajíčko. Městu ho namalovali Chorvaté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.