Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně vzpomínají, jak před sto lety přijel francouzský umělec. Užil si víno, ovar i cestu vlakem

Na velkou slávu, od které uplynulo více než sto dvacet, vzpomínají brněnští muzejníci. Na jih Moravy i Brna tehdy dorazil známý francouzský sochař Auguste Rodin, jehož překvapila pohostinnost místních lidí. Pozvali ho na zabíjačku, opili vínem nebo zatancovali v krojích.

Významný zahraniční umělec původně přijel, aby se zúčastnil instalace vlastních děl, kterou zorganizoval spolek Mánes. Cesta na Moravu se uskutečnila jako uměle připravená zážitková turistika. Součástí byl výlet na venkov s nejvyšší moravskou smetánkou. Nechyběly ani lidové kroje, hlasitá hudba, místní zvyky, víno nebo největší zabijačkové lahůdky včetně ovarů a jitrnic. Nyní cestu, jež se uskutečnila před 121 lety, přípomíná Moravské zemské muzeum (MZM). 

„Všechno, čím se Morava prezentuje dodnes, co najdeme na letácích turistických center, to Rodin zažil při jeho návštěvě v roce 1902,” popsala spoluautorka výstavy Hana Dvořáková, jež se koná v Dietrichsteinském pálaci na Zelném trhu.

Čeští společníci Rodina si pro něj připravili nabitý program, kterým vyplnili každou hodinu jeho cesty po jižní Moravě. Umělec putoval z Blanska až do Hroznové Lhoty. Putování následně zakončil v Hodoníně.  „Dalo by se říct, že se ho Moravané snažili ubavit k smrti,” vysvětlila Helena Musilová z Galerie hlavního města Prahy, která se na výstavě podílela.

Morava je jako antické Řecko

Pražská Pallas a Moravská Hellas, jak zní název výstavy, nabízí návštěvníkům zmapovanou sochařovu cestu po zdešjích končinách nejen prostřednictvím snímků dobového fotografa Rudolfa Brunnera-Dvořáka, ale také četných dobových exponátů či autorových soch. „Rodin přirovnal lidi v moravských krojích jako návrat ke kráse antického Řecka. Z tohoto výroku vzniklo spojení Moravská Hellas,” dodala Musilová.

Pobyt slavného francouzského umělce měl zásadní vliv na české moderní umění. „Celý příběh se stal prospěšný také českému vlastenectví oproti německé nadvládě v habsburské monarchii,” uvedl do souvislosti generální ředitel MZM Jiří Mitáček.

 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, moravské zemské muzeum, mzm, výstava, Auguste Rodin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vzpomínají, jak před sto lety přijel francouzský umělec. Užil si víno, ovar i cestu vlakem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.