Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnští hudebníci půjdou po kostelích. Zahrají lidem k Velikonocům

Brněnští filharmonici vyhlíží hudební svátek. S hudebním nástroji vyrazí do kostelů a katedrál, aby veřejnosti zpestřili největší křesťanské svátky. Při koncertech zazní staré klasiky i novinky, které muzikanti nacvičili speciálně k příležitosti akce.

Velikonoční festival duchovní hudby každoročně příznivcům tohoto žánru nabízí hudební díla různých českých i zahraničních autorů a prolíná starou hudbu s novou. Kromě šesti klasických koncertů se uskuteční i temné hodinky. „Tenebrae, neboli temné hodinky jsou oblíbenou součástí festivalu. Atmosféra potemnělých koncertů a hudby posluchače každý rok fascinuje,“ uvedla ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová o koncertech v prostorách kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jezuitské ulici.

Stará i nová hudba

Festival otevře 2. dubna oratorium Stabat Mater z pera brněnského autora z 19. století Františka Musila v novém nastudování. Dílo hudebníci odehrají v katedrále na Petrově. „Propojíme profesionální hudebníky a pět velice schopných amatérských sborů,“ řekla mluvčí Filharmonie Brno Kateřina Konečná,

Z nových kusů festival uvede skladbu Ze všech sil Slavomíra Hořínky a oratorium Mysterium Paschale autora Františka Fialy, které vzniklo přímo na objednávku brněnské filharmonie. „Fiala je všestranný, dobře rozumí nástrojovým možnostem a jeho předchozí díla získala několik cen na skladatelských soutěžích,“ sdělil dramaturg festivalu Ondřej Múčka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Filharmonie Brno

Štítky Brno, Filharmonie, Festival, Hudba, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští hudebníci půjdou po kostelích. Zahrají lidem k Velikonocům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.