Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno vítá ukrajinskou primabalerínu. Bude hvězdou Labutího jezera

Brněnský baletní soubor z Janáčkova divadla se chystá na jeden z vrcholů sezony. Uvede hru Labutí jezero, při které vystoupí mimořádně ukrajinská primabalerína Anastasija Matvijenko. Umělkyně, která patří ke špičce svého oboru, se objeví v dvojroli Odetty a Odilie.

Na jevišti funkcionalistického divadla se objeví oceňovaná ukrajinská primabalerína Anastasija Matvijenko v hlavní roli podruhé. „Spolupráci s brněnskými umělci navázala Matvijenková už loni, pokračovat bude i v příští sezoně,“ sdělila mluvčí baletu Michaela Paučo s tím, že jejím tanečním partnerem bude v sobotu první sólista Robert Hyland.

Rodačka z ukrajinského Sevastopolu brněnskému publiku poprvé ukázala na podzim minulého roku v baletu Spící krasavice, kde také ztvárnila hlavní roli, princeznu Auroru. Diváci i členové souboru si baletku chválili a umělecký šéf Mário Radačovský rodačku z východoevropské země pozval pro jistotu i příští rok. „Mohu potvrdit, že se domácí publikum může těšit na další vystoupení této krásné dámy s naším souborem v příští sezóně," uvedl Radačovský. 

Baletka celosvětového formátu

Anastasija Matvijenko vystudovala baletní školu v Kyjevě a za svou kariéru vystupovala po celém světě. Na vrcholu své kariéry tančila na divadelních prknech v ruském Petrohradu, od roku 2009 například byla první sólistkou baletu v Mariinském divadle. Ukrajinská baletka momentálně působí ve Slovinsku, protože její vlast napadlo Rusko. Na Ukrajinu a její baletní umělce ale nezapomíná ani při zahraničním působení. Zemi podporuje prostřednictvím podporu díky síti kontaktů mezi divadly po celém světě, kterou spoluzaložila. Projekt nese název Ballet Stage. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ctibor Bachratý

Štítky balet, Národní divadlo Brno, Labutí jezero, Anastasija Matvijenko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TO U NÁS NEMÁME SCHOPNÉ PRIMABALERINY??????

Středa, 15. března 2023, 08:02Odpovědět

Brno vítá ukrajinskou primabalerínu. Bude hvězdou Labutího jezera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.