Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Polívkovo divadlo si hledá azyl. Budova s narušenou statikou dlouho nevydrží

Do sálu brněnského Divadlo Bolka Polívky se po dvou týdnech znovu vrátí diváci. Vynucenou přestávku způsobila narušená statika budovy. Magistrát po odborné konzultaci dal ale souhlas k dočasnému užívání objektu. Divadelníkům přesto dělá starosti, kde budou hrát příští sezonu.

Příští sezóna je pro Divadlo Bolka Polívky jubilejní. Slaví třicátý rok fungování. Pracovníky kulutrní instituce ale spíše než přípravy oslav zaměstná otázka, kde budou hrát. Domácí budova na Jakubském náměstí je totiž ve špatném technickém stavu a nutně potřebuje opravu. S magistrátem proto divadelníci řeší otázku, kde najdou nový domov pro příští ročník. 

„Jednou z variant je rozptýlení do různých divadel. Aby to nebylo klasické hostování, mohli bychom každé inscenaci najít dočasné jeviště v jiném divadle. Například DNA by se tak pravidelně hrálo v jednom divadle, Šašek a syn třeba v jiném,“ popsal principál divadla Bolek Polívka, podle nějž je cílem najít rovnocenný prostor.

Jako jedna z vhodných možností se jevil i prostor bývalého a aktuálně chátrajícího divadla na brněnském výstavišti. Tam ale naráží divadlo především na finanční aspekt. „Přizpůsobení prostor na výstavišti by bylo příliš nákladné,“ vysvětlila projektová ředitelka divadla Simona Kostrhunová.

Nebezpečí lidem nehrozí

Kostrhunovou rovněž znervózňuje, že není zatím jasné, jak dlouho rekonstrukce potrvá. Jasno bude nejspíše v létě, kdy radnice plánuje rozsáhlý stavebně technický průzkum a uzavření budovy. Podle výsledku následně určí rozsah i délku oprav.

Zaměstnanci divadla nicméně věří, že minimálně letošní sezonu dohrají „doma“ i s plánovanou premiérou činohry Kati, která se odehraje podle programu v březnu. „Podle odborníků žádné nebezpečí nehrozí, prostory divadla navíc neustále monitorují speciální přístroje. Ty kontrolují šíře trhlin a náklon konstrukce,“ uvedla Kostrhunová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky divadlo, Divadlo Bolka Polívky, Brno, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Myslím, že když bude POLÍVKA hrát všechny díly z filmu OSVOBOZENÍ, tak se to může nazvat POLÍVKOVO OSVOBOZENÉ DIVADLO a hrát se bude - Polívka zase jistě od generála dostane groše a bude mít na PIVO i na POLÍVKU.....

Neděle, 5. března 2023, 21:11Odpovědět

Marie Glanczová

generál mu jistě něco najde...

Úterý, 28. února 2023, 12:08Odpovědět

Polívkovo divadlo si hledá azyl. Budova s narušenou statikou dlouho nevydrží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.