Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzikanti z Brna se ukázali v New Yorku. Američané křičeli nadšením

Velký zaoceánský úspěch zaznamenali brněnští hudebníci. Při putování po Spojených státech ohromili diváky skladbami od slavných českých skladatelů, v některých koncertních sálech ale zahráli i hudbu soudobých amerických umělců. Koncertem v newyorské Carnegie Hall se zařadili mezi světová orchestrální esa.

Součástí muzikantské smetánky se stali umělci z jihomoravské metropole. Když se na začátku února vydali na turné po sedmi amerických koncertních sálech, netušili, jak velké ovace sklidí. Zahraniční publikum je totiž nejen vřele přivítalo, ale nazpátek domů si dokonce přivezli opětovné pozvání.

„Takové přijetí jsme nečekali. Ačkoliv bylo publikum na každém místě trochu jiné, všude se chovalo naprosto neuvěřitelně. Tleskali ve stoje, pískali, křičeli a byli hrozně šťastní. O přestávkách za námi lidé chodili a povídali si o Brně,“ zavzpomínala ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Splněný sen

Cestu filharmonici započali na místě, o kterém se většině hudebníků může pouze zdát. Ve slavné síni Carnegie Hall ve městě New York poprvé zahráli Symfonii č. 12 Lodger od Philipa Glasse, který se na koncert osobně dostavil. Současné zámořské autory poté jihomoravští umělci kombinovali s Leošem Janáčkem, Antonínem Dvořákem či Bohuslavem Martinů. S netradiční programovou skladbou dále vystoupili před posluchači v Michiganu, Kalifornii, Missouri a Texasu. 

K některý kouskům kvůli složité logistice dokonce museli využít tamní hudebníky. „Dvakrát zazněla Janáčkova Sinfonietta, do které jsme zapojili žesťovou bandu z Ann Arboru v Michiganu a poté z Lubbocku v Texasu,“ vysvětlila. V Ann Arboru se k produkci Glagolské mše přidal i sbor čítající 160 zpěváků, který podle Kučerové zvládnul i výslovnost staroslověnštiny. 

Příprava byla fuška

Povedenému výletu však předcházely dlouhé přípravy. Potvrdil to manažer orchestru Pavel Šindelář. „Byl to nejtěžší úkol, který jsem v této práci zažil. Pomáhal ale celý tým,“ vydechl si a dodal, že se dřina vyplatila. Muzikanti z Moravy totiž cestu, která obsahovala šestnáct letů, zvládli bez větších problémů.

S nápadem na americké turné přišel před lety šéfdirigent Dennis Russell Davies, který sám z USA pochází. Po boku Kučerové v roce 2019 odletěl do rodné vlasti, kde poprvé jednali s budoucí agenturou. Znalost zahraničního publika pak vedení využilo při tvorbě programu, který lehce přizpůsobilo každému koncertnímu zastavení.

Do Ameriky se Filharmonie Brno podívala poprvé v roce 1973 a odehrála devatenáct koncertů, z toho dvakrát před vyprodanou Carnegie Hall. Ačkoliv vedení doufá, že se na místo vrátí dříve než za půl století, v nejbližších letech to i přes zpáteční pozvánku kvůli velké náročnosti nejspíš nebude. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Filharmonie Brno

Štítky Brno, Filharmonie Brno, hudba, orchestr, Amerika, úspěch, kultura, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzikanti z Brna se ukázali v New Yorku. Američané křičeli nadšením  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.