Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trhliny a narušená statika. Odborníci kontrolují brněnské divadlo senzory

Už týden v Brně nefunguje Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala, jejichž sály se nachází v objektu mezi Jakubským a Moravským náměstím. Náhlé uzavření kulturních zařízení nařídili statici, kteří odhalili závažné poruchy nosné konstrukce. Co bude s prostory dál, ukáže analýza dat z meřicích přístrojů.

Na problémy se přišlo při stavebně technickém průzkumu, který prováděli odborníci kvůli blížící se rekonstrukci historického objektu. Stavební zásahy byly původně v plánu na rok 2024. Kvůli zjištěné poruše statického systému ale hrozí, že se dlouhodobé zavření divadla a kina urychlí. 

„Abychom vyloučili jakékoli riziko, rozhodli jsme se prostory uzavřít dočasně. Nebyli jsme totiž schopní reálně určit hodnotu zbytkové únosnosti konstrukce,“ řekl dnes Pavel Schmid, vedoucí Ústavu stavebního zkušebnictví Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně (FAST VUT).

O poruchách informovali statici minulý týden s tím, že verdikt o dalších krocích padne do 24. února. Právě na pátek je v plánu vyhodnocení dat, která získávají experti pomocí měřicích přístrojů. Senzory nainstalovali na čtyři problémové trhliny v divadle. „Po vyhodnocení všech informací v pátek přistoupíme k některému z možných scénářů, zda a jak prostory používat dál,“ řekla za Tiskové středisko Magistrátu města Brna Radka Loukotová.


Divadlo Bolka Polívky funguje v Brně už od roku 1993

Trhliny hlídají nové přístroje

Nainstalované přístroje měří posun a případné rozšiřování trhlin. Data sbírají statici online, a pokud zaregistrují vysoké naměřené hodnoty, mohou ihned odeslat varovnou zprávu nájemcům objektu. Zatím jsou monitorovací zařízení ve zkušebním režimu, na místech poruch ale zůstanou i nadále. Podle Schmida nehrozí, že by se střecha zhroutila. Rizika jsou spíše v její případné deformaci.

Střechu Divadla Bolka Polívky tvoří nosné oblouky, které jsou skryté pod podhledy, přecházející do svislých nosných sloupů. Sál kina Scala se nachází v suterénu pod divadlem. Za postupným narušením statiky stojí podle odborníků nekompletní znalosti původních stavitelů. 


Omezení zasáhla také fungování Univerzitního kina Scala, jehož sál se nachází pod divadlem

„Roku 1928, kdy objekt vznikl, nebylo o železobetonových konstrukcích tolik informací a ne vše se dalo predikovat. Vady, které byly vytvořeny už při stavbě, se postupně změnily v poruchy," vysvětlil Ondřej Anton z Ústavu stavebního zkušebnictví FAST VUT.

Pokud bude zítřejší verdikt statiků pozitivní, Univerzitní kino Scala i Divadlo Bolka Polívky opět ožije davy návštěvníků. K dalšímu uzavření prostor by pak došlo až v červnu, kdy je v plánu vystěhování objektu kvůli rekonstrukci. Budova neprošla výraznou stavební změnou od sedmdesátých let minulého století. Při stavbě dojde ke statickému zajištění prostor, podlah i modernizaci interiéru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky divadlo bolka polívky, univerzitní kino scala, rekonstrukce, statika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Hlavně, aby tam nenašli rumové zásoby, které pokřivily divadlu jeho charakter....

Čtvrtek, 23. února 2023, 21:13Odpovědět

Trhliny a narušená statika. Odborníci kontrolují brněnské divadlo senzory  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.