Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno si připomíná výročí začátku války. Špilberk nasvítí do ukrajinských barev

Moravská metropole si připomíná roční výročí ruské invaze na Ukrajinu. Východoevropskou zemi, v níž začala loni 24. února válka, podpoří Brno například nasvícením hradu Špilberk do ukrajinských barev. Ku příležitosti výročí odstartovala v centru města také výstava.

Válka na více než tisíc kilometrů vzdálené Ukrajině ovlivnila za poslední rok také život v Brně. Do města přišlo téměř devětačtyřicet tisíc ukrajinských uprchlíků. O příchozí se postaralo krajské asistenční centrum, které situaci koordinuje, a v počátcích pomoci doslova praskalo ve švech. 

Zatímco ukrajinské děti rychle zamířily do místních škol, dospělí se za pomoci města i neziskovek začali učit česky. Někteří získali práci v městských firmách, například ve Veřejné zeleni města Brna či v dopravním podniku.

Na připomínku ruské invaze a všeho, co způsobila, nasvítí Brno v den výročí symbol Brna do ukrajinských barev. Žluto-modře zářící Špilberk mohou lidé pozorovat v pátek 24. února od 17:30. Osvětlení památky potrvá celou noc.

Výstava i beseda s ombudsmanem

Na Moravském náměstí dnes začala také pouliční výstava ukrajinských reportérů, kteří hrůzy války přenesli do fotografií. Na snímcích jsou k vidění poničená města i dopady, které mají dlouhé boje na tamní obyvatele. Venkovní expozici zahájila ve středu konzulka Ukrajiny v Brně Anna Proško. „Ruská invaze na Ukrajině má obrovský dopad na mnoho lidí a infrastrukturu Ukrajiny. Snažíme se toto téma ještě více přibližit české veřejnosti pomocí fotografií přímo z míst, kde se odehrávaly boje," řekla k akci zakladatelka Ukrajinské iniciativy jižní Moravy, která se na výstavě podílí, Ilnara Dudash.


Válku na Ukrajině připomíná výstava na Moravském náměstí. FOTO: Aneta Šamšulová

Ve čtvrtek se odehraje také beseda veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. V budově Knihovny Jiřího Mahena budou od osmnácti hodin diskutovat zástupci Diecézní charity Brno, Mezinárodní organizace pro migraci či integračního centra pro cizince Jihomoravského kraje. „Společně s ombudsmanem a jeho zástupcem Vítem Alexandrem Schormem proberou, jak jsme v Česku zvládli pomoc v prvních měsících války, kdy přicházelo nejvíc lidí, jak se proměnil postoj veřejnosti k příchozím z Ukrajiny, s jakými problémy se nejčastěji potýkali a co Ukrajinci u nás aktuálně nejvíc řeší," uvedla mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna

Štítky ukrajina, válka, výročí, brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

myslím že už to stačilo, jsme snad v ČR a tady válka není

Čtvrtek, 23. února 2023, 16:56Odpovědět

Diskutér T.

Tak to máme NADĚLENÍ - TO NÁM BUDE JISTĚ CELEJ SVĚT ZÁVIDĚT - s panem Pelíškem se budu tzv. TAKY MOOOOOC TĚŠIT AŽ TO UVIDÍME SPOLEČNĚ!!!!

Čtvrtek, 23. února 2023, 16:43Odpovědět

Leopold Pelíšek

Už se nemohu dočkat! Vůbec nepůjdu spát a celou noc budu zbožně hledět na ukrajinský hrad! (Kdysi brněnský).

Středa, 22. února 2023, 19:21Odpovědět

Brno si připomíná výročí začátku války. Špilberk nasvítí do ukrajinských barev  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.