Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno vybralo novou sochu mučednice Marie Restituty

V Brně vybrali novou sochu, která ozdobí park v brněnských Husovicích. Dílo představující Marii Restitutu Kafkovou, jejíž jméno rozlehlá plocha nese, vznikne podle návrhu akademického sochaře Radima Hankeho. Nový památník bude z bronzu.

Podobu sochy, která připomene život blahoslavené Marie Restituty, vybírala porota architektonicko-výtvarné projektové soutěže. Bronzové dílo z hlavy Radima Hankeho má svou podobou ladit s pomníkem padlým ze světových válek, který se v brněnském parku rozkládajícím se mezi ulicemi Provazníkova, Hálkova, Elgartova a Rotalova rovněž nachází.

Vítěze zvolila soutěžní porota z osmatřiceti přihlášených návrhů. „Návrh, který se umístil na prvním místě, maximálně naplnil požadavky na celkovou výtvarnou úroveň řešení, soulad s ideovým záměrem soutěže a vhodnost začlenění do určeného prostoru, což je kritérium, které mělo při hodnocení nejvyšší váhu,“ uvedla k vítěznému podobě sochy brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Sochař Radim Hanke je autorem například pomníku Jana Bati nebo sochy Emila Zátopka ve Zlíně. „Po uplynutí zákonných lhůt město Brno vyzve účastníka, jehož návrh se umístil první v pořadí, k jednání o podmínkách smlouvy na zhotovení díla. Cena za realizaci sochy v Parku Marie Restituty v Brně-Husovicích činí dle jeho nabídky 3 267 000 korun včetně DPH," uvedlo Tiskové středisko Magistrátu města Brna.

Blahoslavená Marie Restituta, rodačka z Husovic, byla zdravotní sestrou. Vstoupila do kongregace Sester františkánek křesťanské lásky a působila v řádové nemocnici ve Vídni jako vrchní sestra. V době nacistického Německa se opakovaně dostala do střetu s režimem. Po zatčení za šíření protinacistických materiálů řeholnici roku 1943 popravili.


Vítězný návrh sochy Marie Restituty

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna

Štítky marie restituta, park, sochařství, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vybralo novou sochu mučednice Marie Restituty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.