Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dirigent z Brna se už podruhé chlubí výhrou v mezinárodní soutěži

Úspěch za úspěchem sklízí dirigent Jakub Hrůša. Rodák z Brna loni v říjnu oznámil, že se stane hudebním ředitelem Královské opery v Londýně, nyní už podruhé v řadě získal prestižní ocenění International Classical Music Awards (ICMA). Hudebníkova nahrávka zvítězila v kategorii nejlepší symfonická hudba.

Šéfredaktotři světových hudebních časopisů ocenili českého dirigenta z jihomoravské metropole, který stojí v čele orchestru Bamberští symfonikové. Za interpretaci symfonie skladatele Hanse Rotta si Jakub Hrůša vysloužil významnou cenu absolutního vítěze ICMA. První místo na soutěži navíc neobsadil poprvé. Letos byl ovšem rodák z Brna v semifinálových kolech nominován rovnou se třemi nahrávkami, a konkuroval tedy dokonce sám sobě.

„Loni dirigoval Gala koncert v Lucembursku a ohromil publikum provedením Dvořákova Karnevalu. V roce 2021 byl finalistou ICMA se svou vynikající nahrávkou Smetanovy Mé vlasti,“ okomentoval prezident soutěže Remy Franck. Minulý rok český hudebník první soutěžní příčku pokořil s Brucknerovou 4. symfonií.

Jako nikdo jiný

Rakouský skladatel Hans Rott za svůj krátký život napsal jen jednu symfonii, na kterou lidé po jeho smrti v roce 1884 téměř zapomněli. Ačkoliv podle poroty Hrůša nebyl první, kdo toto dílo nahrál, povedlo se mu to jako zatím nikomu jinému.

„Interpretace Bamberských symfoniků je tak přesvědčivá, že můžeme říci, že nikdo jiný zatím nezprostředkoval Rottovu hudbu v tak hluboké podobě jako interpreti na této nahrávce. Díla Brucknera a Mahlera, kteří oba obdivovali Rottovu práci, skvěle doplňují toto skvělé CD,“ uvedli hodnotící. 

Nahrávka, kterou hudebníci pořídili u společnosti Deutsche Grammophon, se v nejužším finále ocitla v konkurenci dalších dvou děl. Prvním z nich byl Sibelius od Filharmonie Oslo, Pátou Mahlerovu symfonii nahrála Česká filharmonie se Semjonem Byčkovem.

Mezi světovou špičku

Jednačtyřicetiletého tuzemského umělce, který kromě Bavorska působí jako hlavní hostující dirigent v římském orchestru Národní akademie svaté Cecílie a České filharmonii, vybrali loni na podzim jako budoucího hudebního ředitele Královské opery.

Ve funkci po dvadvaceti letech naváže na Antonia Pappana, který vzal místo šéfdirigenta Londýnského symfonického orchestru. Ačkoliv se stane teprve sedmým hudebním ředitelem instituce v jejích poválečných dějinách, nebude prvním Čechem.

Hrůša bývá označován za nejlepšího či nejvytíženějšího českého dirigenta současnosti. Po nedávných vystoupeních s Berlínskými a Vídeňskými filharmoniky a vysoce oceňovaném debutu na Salcburském festivalu se pak dostal na absolutní světovou špičku ve svém oboru.

„Jakub se v symfonickém i operním repertoáru ukázal jako jeden z nejzajímavějších dnešních dirigentů. Zaujala nás nejen jeho vynikající tvorba, ale také velkorysost a vřelost,“ zdůvodnil výběr ředitel Královské opery Oliver Mears.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jakuba Hrůši / Ian Ehm

Štítky Brno, hudba, dirigent, kultura, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dirigent z Brna se už podruhé chlubí výhrou v mezinárodní soutěži  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.