Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Moravského krasu míří méně Rusů i Poláků, návštěvnost ale stoupá

Návštěvnost jeskyní Moravského krasu byla letos podstatně vyšší než v předchozích dvou covidových rocích, překonat by měla hranici 300 tisíc. Informoval o tom mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš. Loni do jeskyní v Moravském krasu zavítalo kolem 205 tisíc lidí, předloni 225 tisíc.

Dva poslední roky se jeskyně potýkaly s covidovými opatřeními. „Hlavní překážkou, která mnoho příchozím loni vadila, byla nutnost nosit i přes léto respirátor," připomněl Gejdoš. O rok dříve, první covidový rok, byly jeskyně kvůli karanténě zavřené celé jaro až do začátku června a znovu od září. Letos by návštěvnost znovu mohla překročit hranici 300 tisíc, což ale stále bude méně než před covidem. Například v roce 2019 přijelo do pěti jeskyní Moravského krasu 363 tisíc zájemců o prohlídky.

„Nevrátili se zatím ve stejném počtu zahraniční turisté, samozřejmě letos zejména ruští, ale ubylo například i Poláků. U tuzemských turistů je také vidět, že více zvažují, do čeho investují. Zatímco dříve třeba dali za den i tři jeskyně Moravského krasu, letos často vybrali jen jednu," uvedl mluvčí. Doplnil, že nejčastěji šlo o Punkevní jeskyně s unikátní vodní plavbou.

V další sezoně chce správa jeskyní kromě klasických prohlídek nabízet i obě zážitkové trasy, a to Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních a Za tajemstvím jeskyně Výpustek. „Oblibu si získaly i letos nově zavedené Dětské prohlídky Výpustku, kde je formou comicsu s medvědem Brunem a her představena bohatá historie krasového podzemí u Křtin," doplnil mluvčí.

V zimě jsou v Moravském krasu otevřené Punkevní jeskyně a jeskyně Výpustek a Sloupsko-šošůvské.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, rekreace, příroda, jeskyně, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Moravského krasu míří méně Rusů i Poláků, návštěvnost ale stoupá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.