Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnské biskupství půjčí bývalou školu dobrovolníkům. Pak z ní udělá byty

Velké plány má s opuštěnou budovou v Pellicově ulici Biskupství brněnské. Bývalou školu poskytla církev dobrovolníkům, kteří se starají o potřebné. V budově začne fungovat například ženský spolek. Poté čeká objekt kompletní rekonstrukce a přestavba v bytové jednotky.

Neúplným rodinám, sociálně slabším občanům i bezdomovcům mají posloužit prostory někdejší základní školy v moravské metropoli. Budova nacházející se pod hradem Špilberk se za, podle biskupství, symbolické nájemné stane útočištěm dobrovolnických organizací. Církevní objekt v centru Brna je v současné době prázdný a v nevyhovujícím stavu. 

Do budovy se přesune například šatník ženského vzdělávacího spolku Vesna, který dosud fungoval v blízké Husově ulici pod střechou Moravské galerie. Brněnská organizace se zaměřuje na pomoc lidem v nouzi a od počátku války na Ukrajině se věnuje také potřebám uprchlíků. 

„Poslední dobou už vůbec neřešíme, jaké národnosti naši návštěvníci jsou, zkrátka pomáháme rodinám v nouzi, bez ohledu na jazyk, původ a kulturu," uvedla Vesna na svém facebookovém profilu s tím, že svoji činnost v původních prostorách ukončil šatník pro potřebné ve čtvrtek 15. prosince a do nového se má přesunout v novém roce.


V budově na Pellicově 20 dříve sídlila základní škola

Ze školy ubytování pro studenty

Bývalou základku čeká v budoucnosti razantní proměna. Od roku 2030 přestane církev dostávat státní příspěvek na svoji činnost, a tak se jednotlivé diecéze pokoušejí o zajištění samostatnosti. Právě také projekt rekonstrukce budovy v Pellicově má být zdrojem peněz pro charitativní a duchovní aktivity. „Plánujeme zde vybudovat projekt moderního kolejního bydlení pro studenty a mladé pracovníky s kompletním zázemím, který citlivě zapadne do konceptu ulice Pellicova, a nabídne svým nájemníkům bytové jednotky v centru města Brna," řekl vedoucí ekonom brněnského biskupství Petr Zelenka.

Biskupství chce budovu zrenovovat a přistavět k ní nový objekt se zelenou střechou a podzemní garáží. Stavbu ale podle Zelenky zdržely povolovací procesy. „Zpoždění bereme jako fakt a v souladu s jedním z důležitých cílů církve, kterým je podpora těch nepotřebnějších, jsme se rozhodli do vyřešení všech sporů o povolení rekonstrukce poskytnout budovu pro realizaci dobročinných aktivit," dodal ekonom.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky biskupství brněnské, církev, vesna, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské biskupství půjčí bývalou školu dobrovolníkům. Pak z ní udělá byty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.