Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně ukazují lidem originál prohlášení Charty 77 z pera Havla a Kohouta

Originály dokumentů, které souvisejí s politickým bojem, vystavují v brněnském Moravském zemském muzeu (MZM). V Dietrichsteinském paláci si lidé mohou prohlédnout například první verzi Charty 77. Takzvaný Měsíc originality je součástí výstavy věnované disidentovi Jaroslavu Šabatovi.

Na exponáty související s životem a politickým bojem Jaroslava Šabaty se zájemci chodí dívat již od října. Až v prosinci ale dosud vystavované kopie vzácných dokumentů nahradily originální spisy. Díky výjimce si návštěvníci užijí originál Šabatova poslaneckého slibu nebo texty československé občanské iniciativy Charta 77. 

V paláci vystavují první verzi prohlášení Charty 77, jejímiž autory jsou zejména Václav Havel a básník Pavel Kohout. Dokument, který v současnosti většinou leží v muzejním trezoru, vznikl v prosinci roku 1976. „K vidění je také rozšířený originál druhé verze Prohlášení Charty 77. Návštěvníci tak budou moci zhlédnout text se zapracovanými poznámkami z první verze," řekla mluvčí MZM Barbora Onderková.


Vystavované prohlášení Charty 77. FOTO: MZM

Pražská výzva

Součástí výstavy se stala rovněž Pražská výzva, na které český politik a disident Šabata pracoval s Václavem Havlem v roce 1985. V dokumentu obhajovala československá demokratická opozice právo Němců na znovusjednocení jejich země a představila vizi Evropy bez znepřátelených vojenských bloků. Šabata za práci na textu Pražské výzvy obdržel Cenu Františka Kriegla.

Rodák z obce Dolenice na Znojemsku se před normalizací angažoval v KSČ a byl také členem jejího ústředního výboru. Po roce 1969 se Šabata funkcí vzdal a stal se jedním z předních představitelů opozice. Dvakrát pobýval za mřížemi jako politický vězeň. 

Někdejší mluvčí Charty 77 dostal po sametové revoluci možnost vrátit se do vrcholné politiky a působil rovněž jako mluvčí Občanského fóra v Brně. Letos si veřejnost připomíná pětadevadesáté výročí Šabatova narození.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravské zemské muzeum

Štítky výstava, expozice, charta 77, jaroslav šabata, moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

on už došel toaletní papír?! CHÁTRA... v pekle už ty jejich žvásty neplatí, co? většina byl samý opilec, smrdící cigárama a v hlavě nic.

Středa, 14. prosince 2022, 20:33Odpovědět

V Brně ukazují lidem originál prohlášení Charty 77 z pera Havla a Kohouta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.