Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

OBRAZEM: V brněnském zámečku lákají na výstavu historických betlémů

Tradiční výstava betlémů v Letohrádku Mitrovských na Starém Brně se letos nese v pohádkovém duchu. Kromě historických a novodobých betlému z Česka i Slovenska jsou součástí expozice velkoformátové zvětšené kulisy s pohádkovou tematikou, vánoční stromečky i pletení maňásci.

Adventní atmosféru můžou Brňané již tradičně nasát na výstavě betlémů. V barokním zámečku ve středu moravské metropole jsou k vidění dřevěné, papírové, sádrové i keramické betlémy ze sbírky Jana Marouška. Na výstavě nechybí ani české betlémy s malbami Mikoláše Alše nebo Josefa Lady. Novinkou je letos také exponát od Zdeňka Bukáčka, který vytváří ručně malované soustružené figurky.

Vánoční akci doplňují velké obrazy s postavami ze známých pohádek, jako například O červené Karkulce nebo Perníkové chaloupce. Jejich autorkou je známá ilustrátorka dětských knih Veronika Balcarová. ,,Během přípravy výstavy jsem se seznámil parávě s paní Balcarovou, jejíž tvorba mě velice zaujala. Díky její tvorbě jsme se rozhodli letos expozici obohatit o pohádkovou tematiku,‘‘ vysvětlil Drbně vedoucí produkce Petr Lukas.

Místnosti brněnského letohrádku oživily rovněž vánoční stromečky, které jsou nazdobené podle známých pohádek. Na stromku, jenž reprezentuje pohádku Dařbuján a Pandrhola, visí například buřty a jetrnice. Výstavu mohou zájemci navštívit do 8. ledna 2023.

Ohodnoť článek

Štítky Vánoce, Betlém, Výstava, Advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: V brněnském zámečku lákají na výstavu historických betlémů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.