Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Brně se loučí s Beethovenem. Skladatelův rukopis vrátí židovské rodině Petschků

Moravské zemské muzeum vystavuje v Paláci šlechtičen rukopis věhlasného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. Dílo německého autora, jež se po více než sto letech vrátí rodině Petschků, doteď opatrovalo muzeum ve svých sbírkách. Součástí pětidenní expozice budou také opisy dalších Beethovenových skladeb.

Smyčcové kvartety Ludwiga van Beethovena, německého hudebního skladatele z dob přelomu klasicismu a romantismu, patří k vrcholným dílům světové hudební literatury. Mezi ně se řadí i šestivětý kvartet B-dur, který nyní Moravské zemské muzeum ukazuje veřejnosti. Skladba vznikla mezi lety 1825 a 1826 na objednávku knížete Nikolaje Golicyna a premiéru měla v březnu roku 1826 v sále vídeňského Musikvereinu.

Autograf s mrazivým příběhem

Není vzácností, že rukopisy velkých hudebních skladatelů mají pohnuté osudy, stejně jako Beethovenův autograf. „Téměř tři sta stran autografu Beethovenova smyčcového kvartetu B dur je dnes rozptýleno do pěti zemí. Rukopisy jednotlivých vět opatrují knihovny, archivy a muzea v Polsku, USA, Francii, České republice a v Německu,“ sdělila kurátorka výstavy Simona Šindlářová.

Příběh rukopisu čtvrté věty smyčcového kvarteta, který dosud opatrovalo brněnské muzeum, započal téměř před dvěma sty lety, když onu komorní skladbu Beethoven daroval svému příteli a sekretáři Karlu Holzovi. Zatímco po Holzově smrti autograf vystřídal několik vídeňských majitelů, po první světové válce doputoval do rukou židovské rodiny Petschků, ve své době nejbohatších finančníků a průmyslníků střední Evropy. S nástupem nacismu a s okupací Československa však rodina kvůli svému původu utekla ze země a jejich pokus vyvézt Beethovenův autograf dopadl neúspěšně.

O rukopis se zajímalo gestapo a do Moravského zemského muzea se nakonec dostal jen díky odvaze některých Čechoslováků. Po válce se majitel František Petschek sice pokusil získat nejvzácnější část své sbírky zpět, autograf se mu však nepodařilo dostat přes železnou oponu. „Do rukou rodiny Petschků se část vzácného díla vrátí až nyní, v rámci zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem,“ vysvětlila Šindlářová.

Expozice Beethovenovy tvorby

V pěti dnech tak mají návštěvníci možnost vidět slavný rukopis Ludwiga van Beethovena a vyslechnout si spletitý sběratelský příběh díla. „Spolu s autografem 4. věty smyčcového kvartetu B-dur vystavujeme také několik dobových opisů jiných Beethovenových skladeb ze sbírek Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea. V muzeu máme sice i originální díla, ty jsou ale schované v trezoru,“ doplnila za Moravské zemské muzeum Barbora Onderková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ludwig van Beethoven, rukopis, výstava, Brno, MZM, Palác šlechtičen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se loučí s Beethovenem. Skladatelův rukopis vrátí židovské rodině Petschků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.