Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj shání miliony na opravu hodonínské galerie

Více než stoletou budovu Galerie výtvarného umění (GVU) v Hodoníně čeká rekonstrukce. Alespoň v to doufají jihomoravští radní, kteří milionový projekt odsouhlasili. Jestli historické sbírky dostanou vhodnější prostředí, ale závisí na přiklepnutí dotací.

Na zamýšlenou rekonstrukci, o kterou hodonínská galerie dlouhodobě usiluje, padne podle náměstka hejtmana Františka Lukla (STAN) sedmaosmdesát milionů korun. „Rozhodnutí rady je takovým prvním impulsem v celém záměru kraje opravit hodonínskou Galerii výtvarného umění, ale chceme, aby se věci daly rychle do pohybu," vysvětlil Lukl s tím, že cílem je vytvořit lepší prostředí pro manipulaci se sbírkami, zlepšit tepelný komfort ve výstavních prostorách či odstranit bariérový vchod do historického objektu.

GVU sídlí v památkově chráněné budově architekta Antonína Blažka, který v návrhu sloučil folklorní prvky s racionalismem počínající moderny. Dům umění, v němž si mohou návštěvníci prohlédnout díla zakladatelské generace spolku Sdružení výtvarných umělců moravských (SVUM) a díla výtvarníků regionu jihovýchodní Moravy, stojí v srdci města od roku 1913.


Archivní fotografie z Domu umělců v Hodoníně. FOTO: GVU Hodonín

Stavebním a restauratorským zásahem by se měly zlepšit energetické parametry objektu. Na přestavbu chce jižní Morava získat šestapadesát milionů korun od Evropského fondu pro regionální rozvoj, dvanáct od státu a devatenáct vezme ze svého rozpočtu. Pokud se kraji podaří potřebné peníze získat, odstartují práce na rekonstrukci Galerie výtvarného umění příští rok v červnu. 

Kromě stálé expozice v Domě umění, jež představuje plastiky, fotografie i malby, nabízí galerie rovněž krátkodobé akce. V současné době láká zájemce výstava Jubilanti SVUM ukazující kolekce prací současných členů. „Každý autor má svůj styl tvorby, inspiraci ovšem často nacházejí v přírodě. Některé autory navíc spojuje pestrá barevnost," uvedla GVU na svých webových stránkách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Rada galerií České republiky

Štítky oprava, rekonstrukce, galerie, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj shání miliony na opravu hodonínské galerie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.