Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vilu v Brně zaplavili milovníci rostlin. Soutěžili, kdo je šikovnější květinář

Všemi barvami se rozehrál interiér brněnské vily Stiassni. Na jižní Moravu se totiž sjeli nadšenci z celé republiky, aby mezi sebou soutěžili o titul nejlepšího floristy. Díla, při jejichž výrobě se účastníci Brněnské růže inspirovali slohy 20. století, pak v prostorách prvorepublikové stavby vystavili pro návštěvníky.

Symbolický počet pětadvaceti květinářů se proti sobě postavil při 25. ročníku mezinárodní floristické soutěže, která se tradičně koná v některém z brněnských kulturních zařízení. Tento rok se soutěžící vydali do funkcionalistické vily Stiassni.

Zájemci o první místo si tentokrát museli poradit s tématem Co do vily patří. Ve třech kategoriích tak tvořili díla inspirovaná první čtvrtinou minulého století, aby se hodila do prvorepublikové památkově chráněné budovy.

„Očekávali jsme, že si z vybraných uměleckých slohů vezmou pouze podstatu a ducha. Chtěli jsme kreativitu, aby to byla současná a šmrncovní záležitost a nic unylého,“ řekl Drbně ředitel soutěže Slávek Rabušic.

Pořadatelé vybrali tři objekty, které se v podobných stavbách objevují nejčastěji. Vázu, židli a obraz soutěžící vytvořili pomocí soudobých materiálů a technik jako variace na historizující téma. Při výrobě květin ve váze se inspirovali funkcionalismem nebo art deco, u židle zase francouzskou secesí, do třetího úkolu zakomponovali kubismus.

Nejsme fádní, hlásí pořadatelé

Devět hodnotitelů, kteří se mezi účastníky pohybovali celý den a pozorovali je při práci, u jednotlivých výtvorů posuzovali čtyři základní kategorie podle speciálního evropského hodnotícího systému. Dívali se zejména na originalitu, barevnost, kompozici a techniku.

Počet udělených bodů totiž ovlivňují aspekty, jako je interpretace daného úkolu, proporce barev, respekt k materiálu nebo vhodnost použité techniky. Podle Rabušice všechny podmínky rozhodně není jednoduché dodržet. „Vejít se do časového limitu je masakr. Soutěžící ale dopředu vědí, do čeho jdou,“ okomentoval.

Ani to ale květináře neodradí a na Brněnskou růži se někteří z nich pravidelně vrací. V minulých letech se se svými díly podívali například do Mahenova divadla, Konventu Milosrdných bratří nebo na Špilberk.

„Nebaví nás být na jednom místě, je to fádní. Další tři soutěže chceme uspořádat na téma svatby, podzim a příští rok nejspíš půjdeme do motivu Vánoc,“ dodal. Hotová díla z letošního ročníku můžou ve vile lidé zhlédnout do dnešních 17 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, kultura, vila Stiassni, květiny, rostliny, soutěž, Brněnská růže, vila, Jihomoravský kraj, technika, růže, Mahenovo divadlo, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vilu v Brně zaplavili milovníci rostlin. Soutěžili, kdo je šikovnější květinář  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.