Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mendel dostal opožděný dárek k narozeninám. Brno mu opravilo a požehnalo skleník

Místo, kde Gregor Johann Mendel experimentoval s rostlinami hrachu, po téměř sto padesáti letech znovu užilo. Zástupci vedení Brna, církve a kraje otevřeli v zahradě augustiniánského kláštera obnovený Mendelův skleník. Zrekonstruované pracoviště dostal vědec od města ke svým dvoustým narozeninám.

Stavba  převážně ze skla a oceli vyrostla na půdorysu původního skleníku, který zničilo v sedmdesátých letech 19. století tornádo. Mendel zde prováděl pokusy s hrachem, při nichž objevil zákony dědičnosti a položil tak základ genetiky. Skleník měl být odhalen už letos v červenci jako součást oslav dvoustých narozenin slavného přírodovědce. Stavební práce se ale protáhly a Mendel tak dostal poněkud opožděný dárek.

Obnovu bývalého pracoviště slavného vědce inicioval řád Augustiniánů. Mendel byl jedním z jejich členů a zasloužil se o mnohé vědecké objevy. „Chceme něco předat dalším generacím a poskytnout místo ke vzdělání i trávení volného času. Doufáme, že tady studenti jednou budou provádět pokusy,“ uvedl otec Juan Provecho, vyšší představený Augustiniánského opatství.

Návrh budovy vytvořilo brněnské architektonické studio Chybík + Krištof. „Čerpali jsme z archivních materiálů a v mnohém jsme vycházeli z původní stavby. Do konstrukce jsme nechali proniknout i příběh o objevování tří Mendelových zákonů dědičnosti,“ popsal inspiraci za návrhem architekt Ondřej Chybík.

Obnova stála 38 milionů korun. Přispělo na ni i město Brno, dále projekt financovala Evropská unie, Augustiniánské opatství a Jihomoravský kraj. Podle hejtmana kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) má skleník a celá areál opatství potenciál být zapsán do seznamů UNESCO. „Jeho vědecká a kulturní hodnota celosvětového významu je jedinečná,“ vyjádřil se.

Nově vzniklý prostor bude sloužit pro pořádání přednášek, školení nebo kulturních akcí. Mendelův skleník můžou brňané navštívit v rámci prohlídek pořádaných Mendelovým muzeem Masarykovy univerzity, které sídlí v opatství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Carda

Štítky Gregor Mendel, skleník, Brno, narozeniny, Ondřej Chybík, Řád augustiniánů, Evropská unie, Juan Provecho, Jan Grolich, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Opožděný dárek ? Jako za to že k 200 výročí nebylo otevřeno Mendlovo náměstí a dosud není hotova tato stavba století??? Hanba Brna

Neděle, 13. listopadu 2022, 10:38Odpovědět

Mendel dostal opožděný dárek k narozeninám. Brno mu opravilo a požehnalo skleník  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.