Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno si připomíná tragédie Křišťálové noci. Čistí kameny zmizelých

Evropa si ve čtvrtek připomíná čtyřiaosmdesáté výročí takzvané Křišťálové noci, kdy se se v nacistickém Německu, Rakousku a Sudetech odehrál masový protižidovský pogrom. Na událost, při které se útočilo na židovské obchody i synagogy, vzpomněla symbolickým gestem také moravská metropole.

Brno uctilo památku necelé stovky židů zesnulých při Křišťálové noci čištěním památníků obětí holocaustu. Takzvané kameny zmizelých jsou k vidění před domy, kde oběti pronásledování žily. „Po Brně je momentálně 260 těchto kamenů a neustále přidáváme nové. Obvykle to bývá při příležitosti festivalu židovské kultury Štetl festu. Jen letos jich přibylo v ulicích města 38,“ řekl Drbně archeolog a etnolog Michal Doležal.

Vyčistit kameny se jmény židů může v Brně přijít každý. Památníky zlaté barvy jsou nenápadně vsazeny mezi dlažební kostky. „V Café Paměti národa v Radnické ulici máme pro lidi zdarma připravené drátěnky k čištění kostek,“ vysvětlil Štěpán Alexander z Institutu Paměti národa Brno.

O připomínku obětí holocaustu se zasloužil německý výtvarník Gunter Demnig, který s myšlenkou kamenů přišel na sklonku minulého století v Německu. Postupně se pietní dlažební kostky rozšířily do celé Evropy. V moravské metropoli stojí za jejich výrobou Židovská obec Brno. Zhotovení jednoho kamene vyjde přibližně na 2,5 tisíce korun.

Připomínkové kostky k adopci

Dlažební kostky si může kdokoliv adoptovat. Jejich vlastníky jsou většinou potomci zesnulých nebo spolky, jejichž členové byli oběťmi holocaustu. „V Brně je o ně velký zájem. Momentálně jsou všechny kostky adoptované, ale v příštím roce určitě přibude spoustu nových,“ uvedl Alexander, který se o adopci kamenů v moravském hlavním městě stará.

V Brně někdo zničil novou připomínku židovských obyvatel

Kameny zmizelých, které se do dlažby v brněnské Orlí ulici vkládaly minulý pátek jako součást festivalu židovské kultury Štetl Fest, někdo poškodil. Připomínku bývalých obyvatel Brna polil pachatel neznámou látkou. Událostí se zabývají policisté.

Kameny jako terče antisemitismu

Brněnské kameny zmizelých ale nejsou jen cílem turistů. Nedávno řešila židovská obec poškození jedné z nových připomínek. Kostky v ulici Orlí někdo úmyslně poničil krátce po jejich vložení do dlažby. „Neznámý pachatel je polil louhem nebo nějakou kyselinou. Podle všeho šlo skutečně o nehezký antisemitský útok. Na druhou stranu hned den po tom přišli na místo dobrovolníci a památku očistili. Naštěstí se povedlo dostat kostky do původního stavu,“ doplnil Alexander.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Paměť národa, TIC, Křišťálová noc, oběti holocaustu, kameny zmizelých, Evropa, Nacistické Německo, Rakousko, Sudety, Michal Doležal, synagoga, Gunter Demnig, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomíná tragédie Křišťálové noci. Čistí kameny zmizelých  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.