Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoce v Brně budou duhové a bez kluziště pod Joštem

Rozsvícení vánočního stromu, trhy a ruské kolo. Brno doufá, že se advent po třech koronavirem omezených letech vrací do starých kolejí. Turisty láká na neobvyklý duhový design oslav i 190 prodejních stánků. Chybět ale bude kluziště pod Joštem.

Čtyřiadvacet tisíc žárovek rozsvícených na vzrostlém smrku odstartuje 25. listopadu brněnské Vánoce. Strom, který do moravské metropole přijede z bílovického polesí na Brněnsku, podnikne letos cestu na náměstí Svobody netradičně. „Kvůli jeho dvacetimetrové výšce není možné využít k převozu koně. Do Brna proto strom dopraví nákladní automobil,“ vysvětlila brněnská zastupitelka pro cestovní ruch Kristýna Černá (ODS).

Nasvícení dominanty v srdci města bude barevně ladit s designem letošních Vánoc, jímž je lesklý duhový motiv. Světel se dočkají i další stromy na ústředním náměstí, na které padne více než kilometr řetězů s LED diodami. Podle ekonomického ředitele Technických sítí Brno Miroslava Sečkáře bude výzdoba, k níž přibydou také nové girlandy, ekonomicky nenáročná. „Spotřeba elektřiny na osvětlení vánočního stromu je 330 korun za den, ostatní řetěžy dohromady vyjdou na jednadevadesát korun,“ řekl Drbně.


Motiv brněnských Vánoc je lesklý a duhový. FOTO: Kateřina Benáčková

Trhy budou, kluziště ne

Adventní trhy s programem budou na Brňany čekat na náměstí Svobody i Dominikánském náměstí, kde oslavy pořádá Turistické informační centrum města Brna (TIC Brno). Stánky pod taktovkou městské části Brno-střed pak vyrostou na Zelném trhu a u sochy markraběte Jošta na Moravském náměstí. Milovníci bruslení ale budou i letos muset oželet ledové kluziště. Stavbu lákadla na Moraváku odpískalo Brno-střed kvůli vysokým nákladům na provoz.

Co se na Moravské náměstí naopak vrátí, je oblíbené ruské kolo. Vyhlídková atrakce zavítá do centra Brna po dvouleté prodlevě. S instalací třiatřicet metrů vysokého kolosu začnou dělníci po dokončení rekonstrukce parku, která by měla být hotová v příštím týdnu. 

Zimní bar i dřevěný betlém

Na brněnských náměstích se po koronavirové pauze rozezní pestrý hudební program plný koled a vystoupení pěveckých sborů. Vánoční atmosféře napomůže také zimní bar, Halouzkův dřevěný betlém nebo téměř dvě stovky nazdobených stánků s jídlem a řemeslnými výrobky. Pro děti bude nachystaná Ježíškova pošta i tvořivé dílničky.

Vánoce potrvají v brněnských ulicích až do 23. prosince. Kromě tradičních vratných kelímků, v nichž si návštěvníci vychutnávají punč či svařák, si mohou lidé odnést domů i další upomínky. „K Vánocům vznikly speciální hrníčky z brněnské porcelánky. K nim přibydou také další suvenýry s motivem letošních oslav. Napřiklad brože, čokolády nebo těžítka,“ informovala ředitelka TIC Jana Janulíková.

Loňské Vánoce si lidé v Brně dlouho neužili. Akci ovlivnilo vládní opatření, kvůli kterému trvaly oslavy pouhých osm hodin. Omezení zakázalo pořádání adventních trhů, pití alkoholu na veřejnosti i provozování restaurací v nočních hodinách. Pro stánkaře šlo tehdy o nečekaný zásah, který způsobil finanční problémy.


Kromě designových hrníčku budou k prodeji také další suvenýry. FOTO: Kateřina Benáčková

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky brněnské vánoce, Vánoce, advent, trhy, Brno, Jošt Moravský, slavnost, Kristýna Černá, ODS, Brněnsko, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce v Brně budou duhové a bez kluziště pod Joštem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.